Музика

„БНР Матине“ в Борисовата градина закрива сезона на радиосъставите

Концерти на 2 и 3 юли от 11.00 часа на сцена „Лятна естрада“

„БНР Матине“ в Борисовата градина закрива сезона на радиосъставите


◊ СЪБИТИЕТО

Българското национално радио продължава традицията  да закрива сезона на съставите си с концертни изяви на открито. Тази година финалът ще е с „БНР Матине“ – представяне на Оркестъра за народна музика и на Биг бенда на 2 и 3 юли на сцена „Лятна естрада“ в Борисовата градина в София от 11.00 часа.

В почивните дни в края на седмицата, в прохладата на Борисовата градина, столичани и гости безплатно ще могат да се насладят на най-доброто от репертоара на двата от емблематичните оркестри на общественото радио - най-големия производител и продуцент на музика у нас. Събитието е логичен завършек на силния сезон в изпълнение на културната мисия на радиото на Симфоничния оркестър, Биг бенда, Оркестъра за народна музика, Смесения хор, Детския хор и Вокална група „Радиодеца“.

• На 2 юли – в събота, „БНР Матине“ ще започне с концерт на Биг бенда на БНР с гост-диригент Васил Спасов. Ще прозвучат произведения за Биг бенд и солисти на композитора и аранжор Иван Стайков, като и подбрани пиеси от програмата „Латино фиеста“.

• На 3 юли - в неделя, на „Лятната естрада“ ще излезе Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Изпълнителите са се спрели на любими мелодии от съкровищницата на българския фолклор. Публиката ще чуе едни от най-ярките произведения на оркестъра, изпълнявани през годината, нови пиеси и аранжименти, както и класически фолклорни произведения.

За Биг бенда
на БНР изтичащия сезон започна с невероятната сюита Conscience на композитора Кеорги Корназов, написана за солистите Росен Захариев, Антони Дончев и Георги Корназов. Джазмените с диригент Антони Дончев показаха неподражаемия си професионализъм на концерт от поредицата „Джазофония“ със заглавие „Българската следа в музиката на Дон Елис“ със солист ненадминатия австрийски тромпетист Томас Ганш. За първи път в България беше изпълнена програма, изцяло съставена от произведения на знаменития американски композитор и тромпетист Дон Елис, популяризирал широко българската народна музика на световната джаз сцена.

Този сезон постави началото и на два уникални проекта. Единият - „Биг бенд джаз академия “, дава възможност за изява на млади таланти на българската джаз сцена. Другият - „Български джаз композитори“, е посветен на новосъздадената съвременна българска джаз музика и на неуморната работа на българските джаз композитори.

Биг Бендът на БНР се изяви и зад граница. Оркестърът беше в основата на успеха в създаването и международното турне на мюзикъла „Целуни ме Кейт“ на Коул Портър, с диригент Хайку Липман. По покана на немската театрална агенция „Ланграф“, музикантите за три месеца участваха в над 60 спектакъла на мюзикъла, в повече от 50 града на Германия, Швейцария и Италия и получиха многобройни похвали от европейската музикална критика.

Оркестърът за народна музика на БНР беше отличен с Голямата награда „Сирак Скитник“ за 2015 година – за значим принос в развитието на радиото. Програмата на оркестъра се отличаваше с много силни имена и проекти. „Ритъмът на балканите“, със солисти Хаиг Язджиян, Даница Кръстич, Мерал Гюнгюр и Наум Петрески, обедини музиката на Балканите. „Класиците на българската сватбарска музика“ представи едни от най-изтъкнатите певци в този жанр - Иван Дяков, Жечка Сланинкова, Русанка Комитова и Димитър Богданов. „Вокално-инструментални картини“ беше с впечатляващото участие на хор „Космически гласове“ и солистката Евелина Спасова. Поставено беше началото на нов проект с участието на млади изпълнители на фолклорна музика - “Приказки за малки и големи“. „Музика в портрети“ представи инструменталистите Валери Димчев – тамбура, Николай Докторов – кавал и Йордан Данев – акордеон.

През сезон 2015-2016 г. най-интензивна беше програмата на Симфоничния оркестър на БНР. От началото на 2016 г. симфониците работят с нов, млад и динамичен главен диригент – маестро Росен Гергов. В сезона бяха включени произведения на композиторите Моцарт, Хайдн, Бетовен, Густав Малер П. И. Чайковски, Й. С. Бах. Гост–солисти бяха светила от ранга на Сузана Клинчарова, Иво Върбанов, Красимира Стоянова, Мариус Влад, Маргарита Илиева, Александър Сомов, Пламена Мангова, Андреана Николова и много други. Младите инструменталисти от музикалното училище „Л. Пипков“ впечатлиха публиката със своите невероятни изпълнения в проекта „Млади таланти“.
     
През май Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодоров отбеляза 25-годишнината си с незабравим концерт в Първо студио на БНР. Детският радиохор доказваше световната си класа при всяко появяване.

Смесеният хор на БНР участва, заедно с Детския радиохор и Симфоничния оркестър на БНР, в изпълнението на Симфония №3 от Густав Малер, както и изпълни заедно със Симфоничен оркестър на БНР „Йоханес пасион“ от Й.С. Бах и за поредна година участва в концертното изпълнение на „Властелинът на пръстените“. 

Автор:
БНР
Публикация:
29.06.2016 г. 15:19
Етикети:
Посетено:
937
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23878-bnr-matine-v-borisovata-gradina-zakriva-sezona-na-radiosastavite