Музика

БНР представя сплав от етно и джаз с проекта NORTH – EAST

Концерт на 1 юли 2016 г. в Първо студио на БНР

БНР представя сплав от етно и джаз с проекта NORTH – EAST


◊ СЪБИТИЕТО

Българското национално радио ще представи музикалния проект NORTH – EAST на 1 юли 2016 г. от 19 часа в Първо студио на БНР.

Тримата музиканти – Карл Сеглем (Норвегия), Николай Иванов ОМ (България) и Рамеш Шотам (Индия, Германия)  черпят вдъхновение от традицията и се стремят да я трансформират в съвременен фюджън, на който най-добре приляга етиката Cross Culture.


Тяхната музиката съединява културите на Изтока и Запада в нов баланс. Тя е сплав от етно и джаз влияния, от "уърлд'' мотиви, импровизация и спонтанност. Триото ще ни поведе в пътуване през различни измерения, чийто смисъл е вътрешно обновяване и хармония.


Карл Сеглем е от значимите и интересни тенор саксофонисти на съвременната норвежка сцена. Известен е и с изпълненията си на традиционни рогове. Има издадени над 25 албума. Прави музика за филми, пише поезия и е продуцент и мениджър на лейбъла NORCD 20 години. Като композитор той създава нови форми, базирани на джаз, фолклор и инспирации от електроника. Носител е на най-голямата награда за джаз в Норвегия и е номиниран за  Грами.
Свирил е във всички европейски страни, Япония, Индия, Пакистан, САЩ и др.

Николай Иванов
ОМ
е музикант, композитор и художник, той е от пионерите за създаване на Cross Culture музика в България. Познат е като основател на Арт Формация ОМ. След 2000 г. работи активно и осъществява многобройни български и интернационални проекти. Автор е на музиката на 48 филма и има 25 CD, издадени  в Германия, Унгария, Норвегия, Франция и България. За музиката към документалния филм "Потъването на Созопол'' Николай Иванов получава серия награди - номинация от Миланската филмова академия и награда за най-добра филмова музика в Лос Анжелис. Свирил е с музиканти от цял свят  и е концертирал из цяла Европа, Африка, Далечния и Средния Изток.


Рамеш Шотам е един от знаменитите съвременни перкусионисти. Преминал през прочутата перкусионна школа в Бангалор, през 90-те години се установява в Кьолн, където постига изключителен синтез в ударните инструменти. Участвал е в създаването на над 120  компактдиска  и в най-престижните фестивали по света. През годините е свирил със съзвездие от велики музиканти  като Карла Блей, Дон Елис, Чарли Мариано, Маркус Щокхаузен, Глен Моор, Раби Абу Халил, Кени Уилър, Нгуен Ли, Стив Колман, Карнатака колидж, и много други. Особено интересни са неговите проектите с други големи перкусионисти на световната музикална сцена - Арто Тунгбайциян и Окай Темиз. Рамеш преподава през годините в различни консерватории - Байройт, Ротердам, Ваймар, Нюрнберг, Рощок.Билети за концерта могат да се купят от касата н Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ticketsbg.com и Eventim.bg.

 


Автор:
БНР
Публикация:
27.06.2016 г. 14:50
Етикети:
Николай Иванов ОМконцертБНР
Карл Сеглем
Рамеш Шотам
NORTH – EAST
Посетено:
834
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23867-bnr-predstavya-splav-ot-etno-i-dzhaz-s-proekta-north-east