Музика

Биг бендът на БНР закрива сезона с концерт, посветен на композитора Иван Стайков

22 юни 2016 г., 19,00 ч., Първо студио на Българското национално радио

Биг бендът на БНР закрива сезона с концерт, посветен на композитора Иван Стайков


◊ СЪБИТИЕТО

Биг бендът на Българското национално радио и диригентът Антони Дончев посвещават последния за сезона концерт „По Икиндия” на композитора Иван Стайков. По случай неговата 85-та годишнина ще прозвучат част от творбите му, създадени през дългогодишния му стаж като аранжор на оркестъра.

Солисти на 22 юни 2016 г., сряда, от 19,00 ч. в Първо студио на БНР ще са Мими Николова, Васил Петров, Снежина Темелкова, Владимир Маринов и Генчо Въртовски.

Професионалната кариера на Иван Стайков като аранжор е тясно свързана с Йосиф Цанков и Биг бенда. Той е автор на популярна, класическа, театрална музика, мюзикъли, текстове за песни на български и английски език, оркестрови джаз пиеси, които се открояват със самобитен, оригинален български стил. Носител е на награди от национални и международни конкурси. Един от най-стойностните му призове е от престижния конкурс за популярни песни на фондация Yamaha през 1977 г. Once Again, по негова музика, текст и аранжимент, изпълнена от Мими Николова е избрана сред конкуренция от над 1700 творби.

Иван Стайков е създал музиката за някои от емблематичните в българското кино филми - първия български игрален филм-мюзикъл „Бягство в Ропотамо“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат”.

Част от камерното и симфоничното си творчеството е посветил на своя учител Димитър Ненов. Редактирал е за печат негови клавирни, вокални и симфонични произведения.

От 2003 година е член на Международната Славянска академия в Санкт Петербург като професор. Носител на Орден „Кирил и Методий“ I степен (1981 г.). 

Биг бендът на БНР, за който композиторът е създал най-много творби, с любов и благодарност му посвещава последния за сезон 2015-2016 г. концерт.


Билети за концерта се продават на касите на Рекламно-информационния център на БНР, в мрежата на Ивентим БГ и Тикетс БГ.
Автор:
БНР
Публикация:
20.06.2016 г. 16:44
Посетено:
934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23821-big-bendat-na-bnr-zakriva-sezona-s-kontsert-posveten-na-kompozitora-ivan-staykov