Музика

Симфониците на БНР закриват сезона заедно с деца от Националното музикално училище

Концерт на 10 юни 2016 г. от 19 часа в Зала "България"

 Симфониците на БНР закриват сезона заедно с деца от Националното музикално училище


◊ СЪБИТИЕТО

Празник на младостта и таланта ще бъде последният концерт от сезона на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Под палката на Росен Гергов ще свирят най-изявените деца от Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

На концерта в Зала „България“, на 10 юни 2016 г., петък, от 19 часа ще прозвучат емблематични произведения от любими композитори.

„Наша отговорност е да дадем шанс и да подпомогнем следващите поколения музиканти в тяхното развитие и кариера“, заяви главният диригент на симфониците Росен Гергов.

Концертът е съвместен проект между НМУ „Любомир Пипков“ и БНР и цели да представи пред публиката младите надежди и бъдещите големи имена в класическата музика. Въпреки крехката си възраст Фидоси Керчев, Кети Маринова, Момчил Пандев, Кай Гергов, Мила Цанкова, Илина Илиева, Йоанна Русева, Кирил Михайлов и Цоньо Цветков са постигнали огромни успехи и са покорили множество български и международни сцени. Те са лауреати на много престижни национални и международни конкурси в България, Сърбия, Италия, Чехия и много други. Често са солисти на почти всички български симфонични оркестри. Младите музиканти имат и богат оркестров опит със състави като Европейския обединен младежки оркестър, Балканския младежки оркестър, Класик ФМ оркестър, Софийска филхармония, Vienna New Strauss orchestra и много други. За високото им професионално майсторство говорят и големите имена, с които младите таланти са работили. Някои от тях са Андреа Бочели, Енио Мориконе, Симон Трпчески, Веско Пантелеев-Ашкенази, Людмил Ангелов, Васко Василев.

В програмата на концерта в петък ще прозвучат емблематични произведения от Хайдн,Чайковски, Барток, Сибелиус, Шроуп, Ибер, Абе, Зайц и Танев.

Билети могат да се закупят на касите на Рекламно-информационния център в БНР, „Кантус фирмус“ в зала „България“ и на ticketsbg.com.

Автор: БНР
08.06.2016 г. 12:11
Посетено: 1042
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23740-simfonitsite-na-bnr-zakrivat-sezona-zaedno-s-detsa-ot-natsionalnoto-muzikalno-uchilishte