Музика

Нов симфоничен оркестър представя три шедьовъра на руската класика

Концерт с произведения на Бородин, Шостакович, Римски-Корсаков на 30 май от 19.30 ч. в Зала „България”

Нов симфоничен оркестър представя три шедьовъра на руската класика


◊ СЪБИТИЕТО

Четвърт век Нов симфоничен оркестър
 
Три шедьовъра на руската класика
 
30 май 2016, понеделник, 19.30 ч., зала „България”

Диригент Стилиян Киров
Солист Анастасия Поф


В програмата:

. Бородин – Увертюра „Княз Игор”
. Шостакович – Концерт за пиано и оркестър №2
. Римски-Корсаков - "Шехерезада"
 
 
◊ ДИРИГЕНТЪТ

Стилиян Киров е лауреат от престижния международен конкурс за млади диригенти в чест на Николай Малко, 2015 г., наскоро завършва изключително успешен стаж като втори диригент на Сиатълския симфоничен оркестър и вече е назначен за музикален директор на Symphony in C., един от водещите оркестри за млади музиканти в Америка. Сред бившите му музикални директори се нареждат мнозина диригенти, познати в цял свят, като например Алан Гилбърт. През 2015 г., след двугодишен подбор от над 160 кандидати Киров печели конкурс за музикален директор на Бейкърсфилдския симфоничен оркестър в Калифорния, с което става най-младият музикален директор в 83-годишната история на оркестъра. Освен това е работил като помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Мемфис и музикален директор на Младежката симфонична програма на Мемфис.

Миналите и предстоящи гастроли на Стилиян Киров като гост-диригент включват концерти със симфоничните оркестри Victoria Symphony, Tucson Symphony, Amarillo Symphony, Lansing Symphony, the National Repertory Orchestra/Брекенридж и др. След като получава възторжени отзиви за дебюта си през 2012 г., редовно се изявява като гост-диригент в Тихоокеанския северозападен балет (Pacific Northwest Ballet) в гр. Сиатъл.

Киров е гостувал на оркестри от цял свят – Камерен оркестър „Леополис“ (Leopolis Chamber Orchestra) / Украйна, Оркестър на цветовете (Orchestra of Colors) / Атина, Orchestre Colonne / Париж, Софийски фестивален оркестър, Държавен оркестър към Ермитажа (State Hermitage Orchestra) / Санкт Петербург, Филхармонията на Тюринген (Thüringen Philharmonic Orchestra), Загребската филхармония, Международен фестивал „Музикален Олимп“ (Musical Olympus International Festival) в Санкт Петербург и много други.

През сезон 2013/2014 г-н Киров е привлечен като помощник-диригент на Бърнард Хайтинк в Чикагския симфоничен оркестър, както и като заместник-диригент на Стефан Денев, покойния Рафаел Фрюбек де Бургос, Кристоф фон Дохнани и Андрю Дейвис, всички от Бостънския симфоничен оркестър. През същия сезон замества Рафаел Фрюбек де Бургос в Сиатълския симфоничен оркестър и дирижира „зрелищни“ изпълнения на Кармина Бурана от Карл Орф.

Многобройните награди и признания на Стилиян Киров включват награда Еми за проекта за саундтрак на Симфонията в гр. Мемфис, награда, присъждана от оркестъра (Orchestra Preference Award), трета награда в конкурса за диригенти на името на Димитрис Митропулос, както и мемориална стипендия на Juilliard в памет на Бруно Уолтър и диригентска награда Чарлз Шиф за изключителни заслуги. Освен това е носител за 2010 г. на френското отличие за диригентско майсторство ADAMI, което се увенчава с безупречен концерт в Salle Gaveau с оркестър Orchestre Colonne. След това изпълнение канят Киров да дирижира премиерните концерти на оркестъра в Париж за сезон 2011/2012.
Киров завършва програмата на Juilliard School за дирижиране на оркестър, където се обучава при Джеймс ДеПрейст. През 2012 г. посещава академия по диригентско майсторство Aspen Academy of Conducting, а през 2013 г. става един от двамата стипендианти по диригентско майсторство на музикален център Tanglewood. През 2010 г. му е присъдена диригентска награда на името на Дейвид Ефрън от музикалния фестивал Chautauqua, където се завръща през 2012 г. като гост-диригент на фестивалния оркестър.

Г-н Киров има магистратура от Ecole Normale de Musique в Париж, където учи при Доминик Руит. Участвал е в майсторски класове при видни диригенти от ранга на Курт Мазур, Майкъл Тилсън Томас, Джанлуиджи Джелмети, Джордж Манахан и Ашър Фиш. Стилиян Киров също така е и талантлив пианист и през 2001 г. получава златен медал на международния конкурс за пианисти Клод Кан в Париж
 

◊ СОЛИСТЪТ

Анастасия Поф е желан музикант, както за солови, така и за камерни и оркестрови изпълнения. Тя има изяви на сцени като Линкълн Център, Ню Йорк, зала „Уайл“ на Карнеги Хол, зала „Бенароя“, Сиатъл и много други. Работила е съвместно със Симфоничните оркестри на Сиатъл и Мемфис в САЩ, Симфоничния оркестър на Новосибирск и Филхармоничния оркестър на Далечния Изток на Русия. Участвала е в редица произведения на голяма сцена в Операта в Сиатъл, щата Вашингтон, Операта на Аспен, щата Колорадо, Музикалната академия на Запада (Music Academy of the West), Калифорния и Манес Опера (Mannes Opera), Ню Йорк.

Сред последните ангажименти на Анастасия Поф са участие със Симфоничния оркестър на Сиатъл в произведението „Beyond the Score“, постановката на Операта „Vespertine“ „Похищението на Лукреция“ („Rape of Lucretia“) от Бенджамин Бритън, рецитал в зала „Сентениал“, където си партнира със Сара Ларсън, както и рецитал в за Операта на Сиатъл.

Анастасия Поф е носител на редица награди и стипендии, включително Награда за пиано „Нютън Суифт“, „Пълна стипендия на Шърли и Сиймор Лерер“ на Music Academy of the West, „Стипендии за сътрудничество за пианисти“ от Музикалния фестивал на Аспен, както и „Пълна стипендия за заслуги“ на Колежа „Манес“. Анастасия Поф завършва New School For Music към Манес Колидж в Ню Йорк в класа на д-р Кристина Станеску, както и Музикалната консерватория „Глинка“ в Русия. В момента тече програмата й с многобройни участия в Северна Америка.
 

 


Автор:
НСО
Публикация:
27.05.2016 г. 16:50
Етикети:
ШостаковичБородинконцертНов симфоничен оркестър
Римски-Корсаков
руска класика
Анастасия Поф
Стилиян Киров
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23668-nov-simfonichen-orkestar-predstavya-tri-shedyovara-na-ruskata-klasika