Музика

Концерт "Мотив": Б

В програмата: произведения от Бетовен, Брух и Брамс

Концерт "Мотив": Б


◊ СЪБИТИЕТО

Мотив: Б


31.05.2016, 19:30 ч.
Църквата "Д-р Лонг",
ул. "Раковска" №86 (срещу Операта)

Последният концерт “Мотив”, осъществен в сътрудничество с компания “Евробет”, предстои на 31.05.2016 г. Подкрепата на културни проекти, както и на такива с обществена значимост, са един от основните приоритети в дейността на компанията.

В него ще чуем три произведения от различни композитори, написани за рядко срещания камерен ансамбъл от кларинет, виолончело и пиано. Бетовен, Брух и Брамс – и тримата са германци, и тримата са прочути творци, чиито фамилни имена започват с буквата “Б”. Бетовен пише своето кларинетно трио сравнително рано в кариерата си, повлиян от популярността на дървените духови инструменти в края на 18-ти век. Брух композира своите Осем пиеси, оп. 83 цял век по-късно, но за разлика от съвременниците си, не се поддава на алтернативните течения в музиката, а остава верен на чистия романтичен стил. Брамс включва кларинета в четири свои камерни композиции. Негов колега казва за Трио в ла минор, оп. 114, че “сякаш инструментите са влюбени един в друг”.

Традиционният вече подарък към гостите от винения бранд “Artistique” на винарска изба “Домейн Менада” ще бъде поднесен по време на предконцертния разговор с музикантите.

Входът за събитието е по желание.

Концерти “Мотив” са проект на Модо България и се осъществяват с подкрепата на Дневник.бг, Домейн Менада, Sense Hotel Sofia и FunBook.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

. Явор Добрев, кларинет
. Стефан Хаджиев, виолончело
. Венета Нейнска, пиано

Явор Добрев е роден в София, където на петгодишна възраст започва да свири на пиано. Въпреки кратко увлечение по тромбона, на десетгодишна възраст той започва уроци по кларинет. След завършване на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Явор продължава обучението си в Женевската Консерватория. В момента той е първи кларинетист в оркестъра на Софийска опера и балет.

Стефан Хаджиев е роден в София и започва да свири на виолончело на шестгодишна възраст. Скоро след това е приет в Националното музикално училище в София. През 2009 година Стефан има честта да свири пред Негово Кралско Величество принца на Уелс в двореца “Сейнт Джеймс”. Участва в спектакли на Кралската опера и Английския национален театър.

Венета Нейнска получава бакалавърската си степен в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет. В последствие учи с Джоун Хавил в Лондон в Училището за музика и театър „Гилдхол“. В момента Венета Нейнска е артистичен директор и вдъхновител на всички проекти на Модо България.

Автор:
Модо България
Публикация:
27.05.2016 г. 13:21
Посетено:
1144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23665-kontsert-motiv-b