Музика

Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм

Концерт от цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД – 2016”

Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм


◊ СЪБИТИЕТО

На 7 юни 2016 от 19.00 ч. в голямата зала на Федерацията на научно-техническите съюзи (ул. „Раковски” 108, ет. 2) румънската цигуларка Елена Ованеску-Първу и пианистът Ростислав Йовчев ще изпълнят „Шедьоври за цигулка и пиано от епохата на Виенския класицизъм” - пореден концерт от цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД - 2016”.

В програмата ще звучат:

. Моцарт - Соната за цигулка и пиано KV 454
. Бетовен – Соната за цигулка и пиано оп. 12 №1
. Шуберт – Сонатина ре мажор D 384


Билети: в мрежата на Евентим и в деня на концерта пред входа на залата. Цена: 6 лева.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Eлена Ованеску-Първу е родена в Яш, Румъния. Започва обучението си по цигулка в специализирания Лицей по изкуства в родния си град, след което завършва Консерваторията „Чиприан Порумбеску“ в Букурещ през 1976 г. в две направления - изпълнителски и педагогически отдел.

Започва своята педагогическа кариера като преподавател по цигулка в Лицея по изкуства в Крайова, а по-късно става университетски преподавател, преминавайки всички степени и звания. От 1991 г. е доцент в Университета по изкуства „Джордже Енеску“ в Яш.

Освен като цигулар, Елена Ованеску-Първу се изявява и като виолист.

Нейната богата творческа дейност включва изпълнителска активност като солист и камерен музикант в Румъния, Молдова, Тунис, обширна работа като преподавател в Румъния и Тунис и задълбочена научна и публицистична насоченост.

Нейни възпитаници от родната ѝ страна, както и в Тунис са лауреати на национални и международни конкурси в много европейски страни.

Елена Ованеску-Първу е член на авторитетни журита в Румъния и Италия (Неапол), член на редица международни културни асоциации и участник в научни конференции с доклади по въпросите на културния обмен и цигулковата педагогика.


Ростислав Йовчев е роден в София през 1961 г. Завършва СМУ “Любомир Пипков” при Людмила Стоянова (1980), а след това редовно следване и майсторски клас в Национална музикална академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. д-р Атанас Куртев (1986). Лауреат е на национални и международни конкурси в Италия и Испания.

Изнася солови и камерни концерти освен у нас, така и в много страни в Европа, Азия и Северна Африка. Реализира аудиозаписи за Радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Има издадени 5 компакт диска. Репертоарът му обхваща всички стилове и епохи, като в него се срещат рядко изпълнявани произведения като Вариации-Диабели от Бетовен, Голяма соната на Чайковски, цикълът „Иберия” от Албенис, почти всички солови творби от Бела Барток и много премиерни изпълнения на творби от български  и чуждестранни композитори.

Носител на Кристална лира в две категории - „Изпълнителство“ и „Музикална критика“ за 2011 г. От 2013 г. е доктор, а от 2014 г. - професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където е и завеждащ катедра “Пиано” към Теоретичния факултет.

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
14.05.2016 г. 13:40
Посетено:
1397
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23547-shedyovri-za-tsigulka-i-piano-ot-epohata-na-vienskiya-klasitsizam