Музика

Юджийн Чадборн и Шрьодер с Alarma Punk Jazz в София и Пловдив

Концерти на 13 май в София - Първо студио на БНР, на 14 май в Пловдив - „Би Боп Кафе“

Юджийн Чадборн и Шрьодер с Alarma Punk Jazz в София и Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Юджийн Чадборн и Шрьодер с Alarma Punk Jazz в София и Пловдив

Юджийн Чадборн може да свири „Марсилезата“ както Джими Хендрикс  американския химн. Може да убеди Джон Зорн да се включи в интерпретация на класики на Карл Пъркинс. Може да ви разсмее и разплаче. Може да ви смути, да ви накара да мислите със собствените си глави, да ви извади със своя „шокабили“ - подход от консуматорската кома, поне за няколко часа, ако не завинаги…

Китаристът е легенда на американската ъндърграунд сцена вече четвърто десетилетие. В неговото творчество кога хармонично, кога шокиращо се преплитат фолк-блус и фрий джаз, траш-пънк и хилбили, протестни текстове и рагтайм, съвременна импровизирана музика и психеделик-рок. Броят на албумите му отдавна е трицифрено число, което никой не може да назове с точност, тъй като освен албуми за някои от най-прогресивните издателски компании на нашето време (Leo Records, Intact, Victo, Parachute, Avant) Добрият Доктор Чад има и огромно количество самиздатски limited edition албуми. Те понякога са в тираж от по 15 копия!

От началото на 80-те години до ден днешен творческият му път се е преплитал и се преплита с музиканти като Джон Зорн, Аки Такасе, Пат Томас, Елиът Шарп, Тошинори Кондо, Zu (които сме гледали в София с Майк Патън и които смятат Чадборн за свой баща в музиката), Хан Бенинк, Паул Ловенс, Майкъл Ветчър, Барт Марис, Вилберт де Йооде... Разбира се, тук трябва да прибавим и имената на някои вече покойни великани като Том Кора и Джими Карл Блек (същия от Mothers Of Invention на Запа, „индианеца на групата”), с когото Юджийн за дълги години (до смъртта на Джими през 2008 г.) свири във формацията The Jack & Jim Show (неин кръстник пък е самият Кептън Бийфхарт).

Освен че е автор на стотици умни и абсурдистки песнички, в които главни герои често са хората, на които дължим състоянието на съвременния свят (Буш, Берлускони, Хитлер, Ку-Клукс-Клан, Обама), Юджийн Чадборн доста майсторски превежда на собствения си музикален език и доволно количество песни на Джими Хендрикс, Фатс Уолър, Чък Бери, Запа, Бъфало Спрингфийлд, Джони Кеш, Стиви Уондър, Блек Сабат и Бийтълс... И не само песни – в репертоара си Добрият Доктор има и уникални интерпретации на творчеството на Алберт Айлер, Бах, Бетовен, Мингъс, Ерик Долфи... И тук списъкът е безкраен.

В България Юджийн Чадборн пристига по покана на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио (шест години след първото си гостуване) и този път идва заедно с източногерманския барабанист Шрьодер - Дитер Шрьодер, а да не се бърка с Герхард Шрьодер или с онзи, лошия с респираторната маска от „Костенурките нинджа”, с когото съвсем обичайно се познават от едно от изданията на „Запанале” и с когото активно свирят през последните години.

В София концертът се пада в петък, 13-и. Мястото е най-подходящото за случая – Първо студио на БНР.

В Пловдив е на следващия ден - 14 май, а мястото-домакин е „Би Боп Кафе“.

Началният час и на двата концерта е 21,30 ч.



Автор:
БНР
Публикация:
11.05.2016 г. 15:46
Етикети:
Посетено:
886
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23525-yudzhiyn-chadborn-i-shryoder-s-alarma-punk-jazz-v-sofiya-i-plovdiv