Музика

Георги Черкин и Любка Биаджони с общ концерт „Апотеоз на красотата” в НДК

XXI Салон на изкуствата 2016

Георги Черкин и Любка Биаджони с общ концерт „Апотеоз на красотата” в НДК


◊ СЪБИТИЕТО

„Апотеоз на красотата”
Концерт на „София Симфоникс”

Солист: Георги Черкин, пиано
Диригент: Любка Биаджони

28 май 2016, 19 часа, Зала 1 на НДК.

В програмата: Сергей Рахманинов - Концерт за пиано и оркестър № 2 (солист: Георги Черкин); Клод Дебюси – "Следобедът на един Фавн" и Александър Бородин "Половецки танци".

Сергей Рахманинов завършва своя прочут Втори концерт за цигулка и оркестър през 1900 г. Музикалният шедьовър е част от репертоара на всички водещи пианисти в света и любим на ценителите на високото изкуство. Фрагменти и части от него звучат в десетки филми. След депресията, в която изпада композиторът след отхвърлянето на неговата първа симфония (1897) той преодолява това състояние благодарение на психиатъра Николай Дал, на когото посвещава творбата си.

Солист във Втория клавирен концерт на Рахманинов заедно с оркестъра на Маестра Биаджони „София Симфоникс” на 28 май ще бъде виртуозът Георги Черкин. Неговата кариера на концертиращ пианист започва именно с този концерт на сцената на зала „България”, когато през 1996 е поканен да свири заедно със Софийска филхармония, под палката на Емил Табаков.


Младият български пианист Георги Черкин е роден в София през 1977 г. в семейство на музиканти. Носи името на своя дядо - прочутият композитор Георги Златев-Черкин. Димпломира се през 1999 г. - 7 години след първите му големи сценични изяви в зали като НДК и зала “България” - с димплом от Академия „Санта Чечилия” в Рим. Учи в Залцбург при проф. Карл Хайнц Кемерлинг.

Георги Черкин е виртуозен български пианист, изнасял концерти в прочутите Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorium  в Рим, Convention Centre в Окинава, Seoul Arts Centre в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и други. Носител е на много престижни награди, сред които „Кристална лира”, „Златен век”, „Златна муза” и др. Победител е на международните конкурси „Панчо Владигеров” 2003 в Шумен, Premio Sassari - 1999 в Италия и „Млади музикални дарования” - 1994 в София.

Любка Биаджони е родена в Рим, но има българо-италиански корени – баща й е италиански политик, а майка й е българка. Прадядо й за малко е бил кмет на София. Завършва с отличие НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София, със специалностите Оркестрово и Хорово дирижиране и учи Философия в Италия. По-късно специализира в майсторските класове на Ленард Бърнстейн (Академия "Санта Чечилия", Рим), Валери Гергиев (Академия „Чигиана”, Сиена) и Густав Кун (Милано). Победител е в конкурса за диригенти на Виенския камерен оркестър (1996) и в Международния конкурс за диригенти „Франко Капуана (2002). Има впечатляващи изяви на няколко континента, когато в продължение на три години асистира на световноизвестния диригент Густав Кун из цял свят.

В периода 2010-2015 г. работи като гост и щатен диригент на Софийска филхармония.

Заедно със съпруга си, диригента Енох цу Гутенберг организират Международния музикален фестивал Herrenchiemsee, Германия, където всяка година концертира и поставя опери: „Травиата” от Верди (2007), „Набуко” от Верди (2008), „Селска чест от Пучини (2009), „Риголето” от Верди (2010), „Фалстаф” от Верди (2011), „Ариадне в Наксос” от Рихард Щраус (2013), „Манон Леско” от Пучини (2015), където сценографията, декорите, костюмите и дирижирането са нейно дело.

През 2013 г. създава своя оркестър „София Симфоникс”, с който има за цел да показва високото музикално изкуство на българските музиканти по света. В него са представени едни от най-добрите музиканти от всички големи български оркестри, професори и изявени солисти. Последната изява пред софийска публика беше поставената от Маестра Биаджони „Травиата” в зала 1 на НДК на 14 февруари 2016 г., преминала с изключителен успех.


Билетите за концерта „Апотеоз на красотата”, който е част от Салона на изкуствата в Двореца са в продажба на касите на Билетен център – НДК и в мрежата на Тикетпортал на цени от 10 и 20 лв. и 5 лв. за учащи и пенсионери.


Автор:
Мая Филипова, "София Симфоникс"
Публикация:
07.05.2016 г. 11:15
Посетено:
1319
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23499-georgi-cherkin-i-lyubka-biadzhoni-s-obsht-kontsert-apoteoz-na-krasotata-v-ndk