Музика

Софийската филхармония представя „Литургия на свети Йоан Златоуст“

Концерт на 12 май 2016 от 19:00 ч. в зала „България“

Софийската филхармония представя „Литургия на свети Йоан Златоуст“


◊ СЪБИТИЕТО

„Литургия на свети Йоан Златоуст“ от Сергей Рахманинов за хор и солисти ще представи Софийската филхармония на 12 май (четвъртък) от 19:00 ч в зала „България“ в София.

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров и солистите Георги Султанов, тенор, и Пламен Кумпиков, бас, ще разкрият цялото филигранно богатство на тази извисяваща душата, красива, но рядко изпълнявана творба.

„Изключително красива, но и много сложна, композицията на „Литургия на св. Йоан Златоуст“ изглежда като огромен блестящ олтар: грандиозното цяло се състои от фрагменти, всеки от които е отделна, тънко гравирана ювелирна част от цялото. Между частите съществуват както контрасти, така и взаимовръзки: мигове на дълбока концентрация на мисълта и чувствата се редуват с мигове на спокойствие, съкровеност и тихо облени от светлина свети образи, пълнозвучни хорови тути се редуват с лека, въздушна звучност. – коментират от Софийската филхармония. – В Литургията композиторът подхожда с изключителна сериозност към създаването на музиката, като вниква в символиката на текста и изразява своето отношение към литургическото. Музиката му е проникната от лиризъм и висок естетизъм, без да нарушава простотата и строгостта на богослужението.“


Билетите за събитието вече са в продажба на касата в залата, а предварителни резервации са възможни през официалния сайт на Софийската филхармония:
http://sofiaphilharmonie.bg/bg/

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
05.05.2016 г. 00:25
Посетено:
871
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23478-sofiyskata-filharmoniya-predstavya-liturgiya-na-sveti-yoan-zlatoust