Музика

Нова среща с Йосиф и Зорница Радионови

От цикъла "Музикални вторници в зала БИАД - 2016"

Нова среща с Йосиф и Зорница Радионови


◊ СЪБИТИЕТО

 

На 10 май 2016 г. от 19:00 ч. в столичната зала БИАД – ул. „Раковски” 108, ет. 2, известното дуо Йосиф Радионов (цигулка) - Зорница Радионова (пиано) ще представи „Поклон пред Антонин Дворжак” - концерт, посветен на 175-годишнината от рождението на великия чешки композитор.

В програмата:


. Капричио (концертно рондо) за цигулка и пиано
. Три пиеси за две цигулки и виола (с участието на младите цигулари Борис Томов и Георги Иванов)
. Славянски танци в ми минор и сол мажор (транскрипции – Фриц Крайслер)
. Сонатина оп.100   (върху американски теми)

Билети: в мрежата на Евентим и пред залата в деня на концерта



 

◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

 

Йосиф Радионов - един от най-изтъкнатите ни цигулари, е завършил Българска държавна консерватория в класа на проф. Владимир Аврамов. Носител е на престижни отличия, включително Първа награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов” (1972) и Първа награда и Златен медал на Първия международен конкурс и фестивал на камерната музика – Осака, Япония (1993). Професор в Националната музикална академия, където негови възпитаници са известни днес музиканти като Йоана Каменарска, Валя Дервенска, Мартин Пантелеев, Мирослав Чакърян и др. Солист на всички български симфонични и камерни оркестри. Бил е концертмайстор на Софийска филхармония. Повече от 40 години участва в най-известното и успешно българско цигулково дуо заедно с друг голям изпълнител – Ангел Станков. Осъществил е редица записи за Националното радио и телевизия, BBC-London, както и десетки грамофонни плочи, касети и компактдискове за български, немски, холандски и японски фирми.


Зорница Радионова е завършила ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Лили Атанасова. Лауреат е на конкурса „Панчо Владигеров” (1995) в Шумен, на който е отличена със специалната награда за най-добро изпълнение на Трети клавирен концерт от Владигеров.
Соловият ú репертоар включва произведения от Шопен, Брамс, Чайковски, Равел, Владигеров и др. Реализирала е множество солови записи в БНР и БНТ, както и компактдискове със съвременна българска и немска музика. Като дуо с Йосиф Радионов има осъществени няколко компактдиска с разнообразен репертоар, както и участия в множество концертни рецитали у нас и повечето европейски страни, САЩ, Турция, Русия и Южна Африка.

Освен активно концертиращ пианист, Зорница Радионова е и педагог в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Многократно участва в Международния фестивал „Софийски музикални седмици”.

 



Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
25.04.2016 г. 18:16
Посетено:
1826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23434-nova-sreshta-s-yosif-i-zornitsa-radionovi