Музика

Камерен концерт „Скрити гласове“

Музиката на композитори и изпълнители от еврейски произход

Камерен концерт „Скрити гласове“


◊ СЪБИТИЕТО

Камерен концерт „Скрити гласове“

Музиката на композитори и изпълнители от еврейски произход

25 април 2016, понеделник, 19.00 часа, Национален дворец на културата, зала 6


Департамент „Музика“ на Нов български университет, „Камерата Орфика НБУ“ и Национален дворец на културата Ви канят на камерен концерт „Скрити гласове“ - концерт от цикъла „Солисти-интерпретатори“.

„Музиката на композитори и изпълнители от еврейски произход“ е първи подобен концерт в цикъла „Солисти-интерпретатори“, който ще очакваме на 25 април 2016 г. в зала 6 на НДК в София.

„Пет пиеси за струнен оркестър“ на композитора Ервин Шулхоф и Концерт за цигулка и струнен оркестър на Карл Амадеус Хартман ще бъдат изпълнени под диригентска палка на Амори дьо Клозел. А изпълнител ще бъде брилянтният цигулар Разван Хамза (Германия) и виртуозните музиканти от популярния в Европа и един от най-добрите в България оркестър „Камерата Орфика НБУ“.

Темата за музиката на значими, но неизвестни еврейските композитори е най-новият хит по света и се превръща в традиционно честване, но все още е непозната в България. В Западна Европа регулярно се провеждат такива музикални прояви с творби на еврейските композитори и изпълнители. Идеята е те да се популяризират и почетат и у нас, като някои техни произведения ще бъдат изпълнени за първи път.

Снимките в придружаващата експозиция са уникални – във фотографската изложба, представена от 18.00 ч., непосредствено преди концерта, ще видим документирани музикални състави и творци от времето на Втората световна война в едно непосилно и в същото време силно състояние на духа. Концертът ще бъде изпълнен и в НДК Варна на 24 април 2016, а на 28 април и във Виена (Австрия).


Амори дьо Клозел (Amaury du Closel) е един от най-изявените френски диригенти и композитори на оркестрова, камерна и филмова музика, който ще дирижира Камерата Орфика НБУ в концерт от цикъла „Солисти интерпретатори” на 25 Април от 19 ч. в зала 6 на НДК. Амури дьо Клозел е носител на наградите Officier des Arts et Lettres (Франция), Goldenes Ehrenzeichen (Австрия) и Golden Star на Европейския съюз. Автор е на около 25 композиции – камерна опера, оркестрови творби, концерти, различни камерни опуси и филмова музика, някои от които са поръчани от Френското министерство на културата. Творбите му са изпълнявани в Берлин, Нюрнберг, Виена, Атина, на Фестивала за съвременна музика на Румънското радио, записвани са от Radio France, в Германия и Гърция. През 1997 г., по поръчка на Athens Concert Hall, създава музиката за филма „Михаил Строгов“. Учил е композиция при Макс Дойч в Ecole Normale de Musique в Париж и при Мишел Филипо, дирижиране – при Александър Мират в консерваторията в Монс (Белгия), Карл Остерайхер и сър Чарлз Макерас във Виена. Участвал е в майсторските класове на Пиер Булез с Ensemble Intercontemporain и Владимир Делман със симфоничния оркестър на Емилия Романя „Артуро Тосканини“. Паралелно завършва право в Paris XI University, получава дипломи по философия на правото от Paris II University и по политически науки от Institut d'Etudes Politiques de Paris. Участвал е в конкурсите в Парма, Токио и Безансон, носител е на втора награда от международния конкурс за млади диригенти в Лугано, Швейцария (1986). Издадени са 15 компактдиска с негови изпълнения на творби от Хайдн, Моцарт, Росини, Малер, Шрекер, Бузони, Гуно, Шьонберг и др., има множество радио записи във Франция, Англия, Полша, Румъния, както и телевизионни записи от спектакли на творби на Глук, Росини и Шьонберг във Франция и Гърция.

През 2005 издава книгата „Потъпканите гласове на Третия райх“ за европейски композитори, станали жертви на нацизма между 1933 и 1945, която получава наградата на критиката за най-добри музикални есета на годината. От 2003 изпълнява множество творби от тези композитори в серията концерти Forum Voix Etoufféees във Франция, Австрия и Германия.


Разван Хамза e роден е 1974 в Букурещ и получава първите си уроци по цигулка при Ева Дьорненбург. По-късно е младши студент във Висшето училище по музика в Аахен и Университет „Йоханес Гутенберг“ в Майнц при Щефан Пикард. 1992 получава стипендия от Университета на Индиана (САЩ), където се обучава при Йозеф Гинголд и Ростислав Дубински. Следва и във Висшето училище по музика в Кьолн при Михаела Мартин и Албан Берг – квартет, както и в Университета по изкуства в Берлин при Томас Брандис. В Румъния е редовен гост на големите оркестри на страната. След дебюта си с Букурещка филхармония през 2006, е поканен да свири Чайковски концерт под диригентството на Максим Венгеров. От 2002 е първи концертмайстор на Държавния оркестър в Касел, а от 2004 – член на Байройтския фестивален оркестър.


Автор:
НБУ
Публикация:
22.04.2016 г. 16:27
Етикети:
Камерата Орфика НБУкамерен концертНБУДепартамент Музика
Разван Хамза
Амури дьо Клозел
Скрити гласове
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23417-kameren-kontsert-skriti-glasove