Музика

"Българският авангард" – концерт на Нов симфоничен оркестър

25 април 2016 г., Велики понеделник, зала „България”, 19.30 ч.

"Българският авангард" – концерт на Нов симфоничен оркестър


◊ СЪБИТИЕТО

"Българският авангард" – концерт на Нов симфоничен оркестър

Четвърт век Нов симфоничен оркестър

25 април, Велики понеделник, 2016 г., зала „България”, 19.30 ч.

Диригент Герган Ценов

Програма:

• Лазар Николов - Симфонии за 13 струнни инструмента (1965)
• Иван Спасов - Движения за 12 струнни инструмента (1967)
• Божидар Спасов - Концерт за флейта, 13 струнни и челеста (1976)
• Васил Казанджиев - Симфония № 2 ("Симфония на тембрите") (1968)


◊ ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЧЕТИРИМА КЛАСИЦИ

Лазар Николов (1922-2005), Васил Казанджиев (р. 1934), Иван Спасов (1934-1996) и Божидар Спасов (р. 1949) – това са композиторите, чиито произведения ще звучат на 25 април в зала „България”. Въпросните композитори са сред най-ярките имена в българската музикална култура – и като творци, и като практикуващи музиканти. Васил Казанджиев и Иван Спасов са сред най-изявените български диригенти.

Четиримата автори дават ясна представа за появата и развитието на българския музикален авангард, който е неотменна част от развитието на европейската и световна музикална култура през втората половина на XX и началото на XXI век.

Всяка нация може да се гордее, че притежава такива творци. На фона на тази констатация е жалко, че и четирите произведения не са изпълнявани повече от един път, като между първото изпълнение на Симфония на тембрите на Васил Казанджиев през 1968 година и то на фестивала „Варшавска есен” вече минават петдесет години! Струва си да се отбележи, че на същия концерт на „Варшавска есен” са изпълнени и „Движения за 12 струнни инструмента” от Иван Спасов.

„Този концерт е много специален. Той отдава почитта си към онези български композитори, чието творчество не биваше оценявано в България десетилетия наред. Не можем да представим всичките, но те са много – достатъчно е да споменат и имената на Константин Илиев, Георги Тутев или Симеон Пиронков. Надявам се, в един следващ проект да звучи и още музика от българските автори, които още през 60-те години станаха много по-известни и зачитани на Запад, отколкото в страната си! Може да се счита, че изпълнението на тези творба са премиерни за София. Такава е съдбата и на десетки произведения на българския музикален авангард, който в историческия български композиторски контекст пръв „застигна” във времето световните музикални тенденции. По случайност датата на този концерт съвпада с първия ден от Страстната седмица, Велики понеделник, когато Исус гони търговците от храма. Символиката е повече от ясна” - Юлия Христова, основател и президент на Нов симфоничен оркестър


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Герган Ценов е основател и музикален директор на Камерен ансамбъл “Ценов” в Ню Йорк. Основната мисия на 13-членния струнен ансамбъл е да представя и популяризира българската класическа музика. Само за една година от създаването му, в самото сърце на нюйоркския Манхатън своята американска премиера получиха значими творби на композиторите Любомир Пипков, Лазар Николов, Симеон Пиронков, Иван Спасов и Васил Казанджиев.

Г-н Ценов получава първоначалното си образование по дирижиране в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” под ръководството на именития наш диригент и композитор акад. Васил Казанджиев. По-късно той продължава своето обучение по дирижиране в Джулиард Скул, Ню Йорк в диригентския клас на Джеймс ДеПрийст. През 2007 г. г-н Ценов е поканен като  стипендиант по дирижиране в рамките на Диригентската академия в Аспен (САЩ), където работи съвместно с известния диригент Дейвид Зинман. Други диригенти, с които Герган Ценов си е сътрудничил, са Курт Мазур, Майкъл Тилсън Томас, Джордж Манахан и Росен Миланов. Отново през 2007 г., непосредствено след завършването му на Джулиард Скул, Герган Ценов е поканен за Главен диригент на оркестъра на Нюйоркския университет (NYU Symphony Orchestra). Най-скорошната му позиция преди поемането на поста Музикален директор на камерен ансамбъл “Ценов” е като Главен диригент на нюйоркския New Amsterdam Symphony Orchestra.

В САЩ, където Герган Ценов живее и работи от 1999 година насам, той е дирижирал Филхармоничния оркестър на Орландо, Филхармонията на Масапикуа, New Amsterdam Symphony Orchestra, Broadway Bach Ensemble, Detroit Civic Orchestra и Младежкия оркестър на Филаделфия. Герган Ценов е изнасял концерти в Кенеди Център (Вашингтон), Карнеги Хол (Ню Йорк), Линкълн Център (Ню Йорк).

Герган Ценов е носител на наградата на Международната академия за изкуства и на наградата на Фондация “Отворено общество” за своите постижения в областта на музиката. Също таке е бил награждаван два пъти със стипендията на името на Бруно Валтер.

С програмата си тази вечер Герган Ценов прави официалния си дебют като диригент на Нов симфоничен оркестър, но много често през годините е бил и част от състава на оркестъра като пианист.

* * *

Васил Казанджиев за Симфония на тембрите (По повод нейното изпълнение на Мартенски музикални дни, Русе, 1998 година) Симфонията е написана специално за фестивала „Варшавска есен”. Премиерата се състоя през септември, а чешките събития станаха през август 1968. Този факт повлия, затова 30 години симфонията не беше изпълнена повторно. Каза се, че пак сме станали проводници на упадъчна западна култура. Дълго време бях под въздействие на всички критики, не показах повече тази симфония и след време я забравих. Затова така остана неизпълнена у нас до „Мартенски музикални дни ‘98” (дир. Драгомир Йосифов).”

25 април 2016, Велики понеделник

Според библейския разказ на този ден Исус отишъл на поклонение в Йерусалимския храм – светинята на всички евреи. На площада и в преддверието на храма заварил сергии и голяма глъч, караници и врява. За да влязат в храма, всички евреи трябвало да си платят, и то не със свои, а с храмови пари. Това било една от причините пред храма да има дълги маси, отрупани с храмови и обикновени монети. Търговците на жертвени животни пък идвали пред храма заедно с кравите, овцете и гълъбите. Площадът се превръщал в пазар, в същинско тържище пред вратите на божията обител.

Щом Исус видял тълпящите се хора и чул цялата тази врява, останал дълбоко огорчен. Разгневен, той събрал от земята въжета и направил от тях бичове, с които разгонил всички търговци и животни. Преобърнал масите с парите, а на продавачите на гълъби казал: "Вземайте клетките си и се махайте! Как посмяхте да превърнете дома на моя Баща в пазарен площад!".



Автор:
НСО
Публикация:
23.04.2016 г. 16:55
Посетено:
1996
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23412-balgarskiyat-avangard-kontsert-na-nov-simfonichen-orkestar