Музика

Alarma Punk Jazz представя Rubatong в Първо студио на БНР

Концерт на 17 април 2016 г. от 22.00 ч.

Alarma Punk Jazz представя Rubatong в Първо студио на БНР


◊ СЪБИТИЕТО

Alarma Punk Jazz представя "Rubatong" в Първо студио на БНР

Блус, авангардна поезия, съвременна камерна музика, фрий джаз и импро-пънк ще чуят най-ревностните почитатели на джаза на 17 април 2016 г. (неделя) от 22.00 ч. в Първо студио на Българското национално радио.

Радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев” на БНР ще направи неделната ви вечер такава, каквато отдавна не сте имали, с участието на "Rubatong" от Амстердам.

Супергрупата е от четирима и блусът, пънкът, съвременната импровизирана музика и по-неконвенционалните форми в джаза съжителстват съвсем натурално с една мистично-медитативно-параноично-театрална атмосфера.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "RUBATONG"

Квартетът е създаден преди 8 години в Амстердам от легендите - всеки в собствения си жанр, Люк Екс - акустичен бас, Хан Бурс - вокали, текстове) и Рене ван Барневелд - китара.

Четвъртият елемент, който дооформя карето и му придава съвсем уникално звучене, е Татяна Колева - вибрафон, една от най-уважаваните и световно признати български перкусионисти, създател на Amsterdam Marimba Weekend и носител на редица международни отличия, сред които и “Музикант на годината” на БНР за 2009 г.

В "Rubatong" се срещат няколко традиции, дори няколко изкуства – авангардна поезия, класическа музика, пърформанс, фрий джаз, импро-пънк, блус, че дори и метъл хип-хоп в бекграунда (да не забравяме, че Рене ван Барневелд е китарист на Urban Dance Squad, холандския еквивалент на Rage Against The Machine).

Името на фронтмена-основател Хан Бурс свързваме с участия в групи като Encore Plus Grande, Ex Orkest, The Ex, Ornament & Crime Arkhestra, Palinckx…

Басистът Люк Екс (Luc Ex) е не само единственият постоянен басист, който легендарните импро-пънкари The Ex някога са имали (от 1983 до 2002 г., след това,  до ден днешен, те продължават с две баритонови китари и без бас), но и една от най-сериозните фигури в европейския фрий джаз и въобще в импровизираната музика на стария континент. Той е основател, съосновател и член на редица групи като 4Walls, Roof, Speeq, Naked Wolf, свирил буквално с всички големи на епохата – от Том Кора, Фил Минтън, Тони Бък, Сидсел Ендресен и Хамид Дрейк до ICP Orchestra, Sonic Youth, Отомо Йошихиде и Кристиян Фенез.

В София "Rubatong" идват с младия китарист Тайс Елзинга, ученик на Рене ван Барневелд. Концертът им е първи за България и единствена балканска дата на това турне.


Автор:
Светла Стойкова, БНР
Публикация:
15.04.2016 г. 14:29
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23358-alarma-punk-jazz-predstavya-rubatong-v-parvo-studio-na-bnr