Музика

„Български джаз композитори“ с премиера в Пловдив

Дебютният албум на тромпетиста Венцислав Благоев представя посоките на развитие на авторовата джазова музика у нас

„Български джаз композитори“ с премиера в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера в Пловдив на дебютния си диск „Български джаз композитори“ ще направи тромпетистът Венцислав Благоев.

Концертът е поредното интересно събитие от шестия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ и ще се състои на 20 април 2016 г. от 19.00 ч. в Първо студио на Радио Пловдив.

Венцислав Благоев е сред утвърдените джазови музиканти у нас. В албума му са събрани творби от девет български джаз композитори, представители на няколко генерации. Той е солист на всички пиеси, свири на флюгелхорн, корнет и тромпет. Първо по рода си у нас, изданието има амбицията да обрисува посоките на развитие на авторовата джазова музика в България в последния четвърт век.

„Моя отдавнашна мечта беше да запиша диск с творби на джазмените, с които работя вече четвърт век. Тези, които ми помогнаха да изградя вкуса си към импровизацията, към стилната и качествена музика“ – споделя Благоев в анотацията към диска.

В албума са включени пиеси на Живко Петров, Христо Йоцов, Любомир Денев, Димитър Бодуров, Антони Дончев, Васил Спасов, Марио Станчев, Атанас Гунов, Ангел Заберски, които взимат участие и в записите.

„Български джаз композитори“ е реализиран благодарение на проф. Венелин Ганев, саксофонист, професор по политически науки в Охайо. „Вярвам, че ще продължим. Защото джазът е музиката, която обединява“ - допълва Благоев.

За „Камерна сцена Пловдив“ композициите от „Венцислав Благоев представя български джаз композитори“ ще бъдат представени и от Атанас Хаджиев – саксофон, Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, Димитър Семов – барабани.

Традиционен домакин на концертите на “Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.


Автор:
Гергана Семерджиева, Камерна сцена Пловдив
Публикация:
14.04.2016 г. 12:20
Посетено:
854
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23350-balgarski-dzhaz-kompozitori-s-premiera-v-plovdiv