Музика

Под палката на Росен Гергов радиосимфониците на БНР ще свирят виенски класици

Концерт на 8 април 2016 г. от 19 часа в Зала "България". Солист - Петър Македонски

Под палката на Росен Гергов радиосимфониците на БНР ще свирят виенски класици


◊ СЪБИТИЕТО

Маестро Росен Гергов ще излезе за първи път на сцената на столичната зала "България" като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио в петък – 8 април 2016 г. от 19 часа.

Младият диригент ще пренесе в София от духа на Виена, където е завършил най-големия университет за музика в Австрия и в момента живее. Г-н Гергов ще представи на концерта заедно с радиосимфониците произведения от съкровищницата на виенските класици: Йозеф Хайдн, В. А. Моцарт и Лудвиг Ван Бетовен.

„Иска ми се публиката да се докосне до една модерна и свежа интерпретация на тези шедьоври и до един оркестър, изпълнен с енергия и ентусиазъм – каза диригентът Росен Гергов. – Също така и до един от най-добрите млади тромпетисти в България – Петър Македонски. Всички произведения, които ще представим са популярни и известни, но може би не са звучали у нас по начина, по който ще бъдат поднесени на публиката.

Солист в Концерта за тромпет от Хайдн ще бъде колоритният Петър Македонски. Тромпетистът е част от Симфоничния оркестър на БНР от 2011 г. Музикантът участва активно в Образователната програма на БНР, като преподавател във “Фортисимо в клас” и е един от основателите на “Фортисимо фамилия” към фондация "Америка за България". В соловия му репертоар са концертите за тромпет от Телеман, Вивалди, Торели, Хайдн, Хумел, Неруда, Арутюнян, Казанджиев, които е изпълнявал с различни състави.

Билети може да закупите на касите: "Кантус Фирмус" в зала "България", РИЦ на БНР (бул. "Драган Цанков" 4№) и онлайн на ticketsbg.com.

Автор:
Светла Стойкова, БНР
Публикация:
06.04.2016 г. 12:58
Посетено:
892
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23273-pod-palkata-na-rosen-gergov-radiosimfonitsite-na-bnr-shte-sviryat-vienski-klasitsi