Музика

Концерт, посветен на 50 години творческа дейност на Александър Йосифов

1 април 2016, 19 часа, Концертна зала Пловдив

Концерт, посветен на 50 години творческа дейност на Александър Йосифов


◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничен концерт ще отбележи 50 години творческа дейност на композитора Александър Йосифов на 1 април от 19 часа.

В Концертна зала ще прозвучи Симфония-концертанте за 2 клавирни дуа на композитора в изпълнение на солистите Дора и Анастас Славчеви, Зорница Петрова и Ромео Смилков. Оркестърът на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от проф. Пламен Джуров.

В програмата са включени още А. Дворжак – Славянски танц №1, Б. Сметана – из “Моето отечество” - симфонична картина "Вълтава" и Чайковски - Фантастична увертюра "Ромео и Жулиета".


Проф. Александър Йосифов е изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог. Завършва висше музикално образование в Националната музикална академия в София в класа по композиция на проф. Панчо Владигеров, оперно-симфонично дирижиране при проф. Константин Илиев и пиано при проф. Жени Ковачева.  Проф. Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1 500 опуса във всички музикални жанрове. Проф. Александър Йосифов е автор на 6 симфонии, 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър, концерт за виолончело и оркестър, за кавал и оркестър, за флейта и оркестър

Автор е на 58 опуса за клавирно дуо, които в последните години му донасят изключително международно признание.  Творчеството на композитора включва също хорова и детска музика, вокални песни, над 800 естрадни песни, над 300 обработки на народни песни, авторска музика към игрални и документални филми. Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” и в Нов Български Университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.


Проф. Пл. Джуров гастролира в български и чужди оркестри, между които са Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония. От 1988 г. работи непрекъснато със “Софийски солисти”. Заедно с ансамбъла е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Проф. Пламен Джуров е носител на поредица награди за композиция и дирижиране.  След 1990 г. той е от учредителите на поредица нестопански организации, свързани с българското музикално наследство – фондациите «Борис Христов», «Панчо Владигеров», «Петко Стайнов», «Софийски музикални седмици», «Международен балетен конкурс», както и «Музикаутор».

 


Автор: Държавна опера Пловдив
30.03.2016 г. 15:51
Посетено: 781
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23227-kontsert-posveten-na-50-godini-tvorcheska-deynost-na-aleksandar-yosifov