Музика

Концерт на Ангел Станков (цигулка) - Божидар Ноев (пиано)

С участието на Ясен Теодосиев (валдхорна)

Концерт на Ангел Станков (цигулка) - Божидар Ноев (пиано)


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 април 2016 г от 19.00 ч. в столичната зала БИАД (ул. "Раковски" 108, ет. 2) ще се състои Камерен концерт на именитото дуо Ангел Станков (цигулка) – Божидар Ноев (пиано), с участието на Ясен Теодосиев (валдхорна).

Събитието е в рамките на цикъла "Музикални вторници в Зала БИАД - 2016", организиран от списание „Арт панорама”, Музикално общество „Скрябин”, ПИН-2000 ЕООД и Федерацията на научно-техническите съюзи.

Програма:

. Л. ван Бетовен – Соната Оп. 12 №1
. Л. ван Бетовен – Соната Оп. 24 (”Пролетна”)
. Й. Брамс – Трио Оп. 40

 
Билети: в мрежата на Eventim и пред входа на залата в деня на концерта.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Ангел Станков е един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и напоследък - диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света.

Професор е в ДМА ”Панчо Владигеров” от 1996 г., а от 1999 г. е бил и Заместник-ректор.

Гостувал е в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол – Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон,  Гевандхауз - Лайпциг, залата на Московската консерватория, Изуми Хол - Осака, Сънтори Хол - Токио, операта в Ница и др.

Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна лира” на СМТДБ, Диплом за високо изпълнителско майсторство от XII Световен  младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за Мир, Наградата "Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, наградата „100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, Първа награда и златен медал на Първия международн конкурс за камерна музика в град Осака ’93.

Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон, БиБиСи - Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизии, Йомиури Телевижън, Радио NHК - Япония и др.

Носител е на редица държавни отличия. Три пъти носител на “Кристална лира” на СМТДБ. За интерпретация на руска музика е получил наградата “Золотая муза”. Удостоен е с наградата “Почетен член на Софийската филхармония”.

Включен е в изданието „Кой кой е в музиката” на Кеймбриджкия биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също така в изданието „Кой кой е в България”.

През 2009 г. за популяризирането  на британска музика и развитие на българо-британските културни отношения получава “Орден на Британската империя” от Кралица Елизабет II.

На тържествена сесия на Столична община на 17 септември 2014 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин на София”.


По майка - австриец, Божидар Ноев е роден в София. Завършва Музикалната гимназия  и Музикалната академия с отличие в класа на поф. М. Балсамова.

Голямо влияние в развитието му оказва работата с Величка Савова, изискваща най-точно предаване на музикалния текст, изработка на детайла до съвършенство, обогатяване на изразните средства, архитектонно изграждане на авторовия замисъл, разширяване на концертния репертоар (неслучайно освен многобройните рецитални програми в репертоара му фигурират и над 25 клавирни концерти), което става негово верую. Специализира в  Accademia Nazionale di S. Cecilia – Roma, в класа на световноизвестния пианист, диригент и педагог проф. Карло Цеки, както и при  знаменитите Р. Серкин, Н. Магалов, М. Талиаферро, Г. Агости. С тази подготвеност се явява на международни форуми, побеждава на конкурсите “F. Busoni” 1965 и Interfestival “Della Musica Romantica” – Verona 1967,  “A. Casagrande” – Terni 1969, и получава престижни награди на “Petrof” - 1968, “V. da Motta” – Lissabon 1968, “Seregno” 1970.

Тези успехи не остават незабелязани и пред него се открива кариерата на концертния пианист както в България - с назначаването му за държавен артист солист към Дирекция “Музика” и Софийска филхармония, удостояването му със звание “Заслужил артист” и орден за изкуство и култура “Кирил и Методий” - така и на международния подиум, с ангажименти в много страни на Европа, Азия, бившия СССР, САЩ, Латинска Америка, Канада, участия в международните фестивали в Неапол, Виена, Тайпе, Гуадалахара и др., както и във всички български фестивали.

Критиката и публиката са единодушни в преценките си за силното и въздействащо изпълнителство на Божидар Ноев, богатата му палитра от багри, която развива клавирния звук до този на оркестъра, при което всеки е обладан от магията на увличащото и завладяващо изкуство на музиката. Божидар Ноев предава своя богат сценичен опит и на младите изпълнители в многобройни майсторски курсове в Австрия, България, Италия, Тайван, Мексико, САЩ, Турция, както и в своя клавирен клас към Консерваторията на град Инсбрук, Австрия.

За цялостната му дейност в областта на музиката му бе присъдена титлата “Професор” през 2005 г. с Декрет на Президента на Република Австрия.

 


Автор: Надя Пейкова
20.03.2016 г. 13:53
Посетено: 1027
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23145-kontsert-na-angel-stankov-tsigulka-bozhidar-noev-piano