Музика

Виртуозният цигулар Антон Сяров за първи път с концерт в България

Пловдивчанинът, който покори международните подиуми с цигулката си, дебютира на “Камерна сцена Пловдив”

Виртуозният цигулар Антон Сяров за първи път с концерт в България


◊ ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Великолепната музика на Антон Сяров ще чуем за първи път на живо в Пловдив на 30 март 2016 г. в рамките на шестото издание на “Камерна сцена Пловдив”.

Концертът е от 19.00 часа в Първо студио на Радио Пловдив. Сяров, в компанията на унгарския пианист Стив Синко, ще представи албума си “Ноктюрно в синьо”, който излезе съвсем наскоро.


◊ АНТОН СЯРОВ

Цигуларят и композитор Антон Сяров е пловдивчанин, който живее вече повече от 20 години в Германия. Има изключително успешна музикална кариера, добре познат на международната сцена.

Музикалното си образование получава в България, в Джаз академията в Антверпен и в Кралската консерватория в Брюксел. Изявява се с голям успех както в камерни формации, така и в големи филхармонични оркестри, а също и като джазов музикант. Като автор и продуцент на спектакъла “Тангото срещу Клезмер” той добива голяма международна популярност.

Благодарение на разностранното си образование и интереси, Сяров умело борави с музика от различни жанрове и етноси, което му помага изключително много в композирането.

Между меланхолията и пламенната страст, ту с енергията на джаза, ту с класическите символи и техники, Сяров търси дълбоките измерения в музиката - и когато импровизира, и когато я композира.


◊ ПРЕМИЕРА НА "НОКТЮРНО В СИНЬО"

С "Ноктюрно в синьо" Антон Сяров се движи елегантно между различни музикални жанрове, споявайки ги чрез усещането си за класическата световна музика и джаза.

“Композициите в албума разказват истории - живи, пъстри и изненадващи, тъй като са почерпени от самия живот”, споделя цигуларят.


◊ СТИВ СИНКО

За представянето на “Ноктюрно в синьо” в Пловдив пристига и Стив Синко, виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер. Професионалните му търсения в продължение на десетилетия са насочени към съвременния джаз - от бибопа до най-модерните тенденции в свиренето. В този широк диапазон Синко получава признание като виртуозен изпълнител, чийто стил се сравнява с тези на Бъд Пауъл и Чик Къриа.


◊ ДЕБЮТ ПРЕД БЪЛГАРСКА ПУБЛИКА

“Концертът им в Пловдив е първо представяне и за двамата пред българска публика. Антон е пловдивчанин, но е непознат в родния си град, затова съм щастлив, че ще имаме възможност да го представим”, коментира Петър Салчев, автор на проекта “Камерна сцена Пловдив”.

“По покана на АМТИИ Сяров и Синко ще имат среща, открити уроци и представяне на албума си и пред студенти в академията”, допълни Салчев.

Традиционен домакин на концертите на “Камерна сцена Пловдив” е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.


Автор:
Гергана Семерджиева, Камерна сцена Пловдив
Публикация:
17.03.2016 г. 16:07
Посетено:
1081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23132-virtuozniyat-tsigular-anton-syarov-za-parvi-pat-s-kontsert-v-balgariya