Музика

Джаз и романтика в Зала "България" на 2 април

Quarto Quartet представят музиката на Кийт Джарет и Цезар Франк

Джаз и романтика в Зала "България" на 2 април


◊ КОНЦЕРТ "ДЖАЗ И РОМАНТИКА"

Концертът “Джаз и романтика” на Quarto Quartet с домакин Софийска филхармония, ще е на 2 април от 19 ч. в зала „България”.

Ще имате възможност да чуете за първи път у нас творби от Кийт Джарет и един от най-красивите романтични квинтети на композитора Цезар Франк, а специален гост на сцената ще е един изключителен български пианист - Христо Казаков.

В първата част цигуларят, лидер на Quarto Quartet - Иван Пенчев и Казаков ще представят “Американа” и “Соната за цигулка и пиано” на Кийт Джарет. Нетипичен, особняк и гениален музикант – Кийт Джарет е смятан за един от най-великите джазмени на всички времена. За творбите си той казва, че по определен начин “са молитви”, а често концертите му започват с медитация.

Джарет започва да свири на пиано на четири годишна възраст, а първите си концерти изнася още като дете. Въпреки, че получава пълна стипендия за обучение в престижния колеж Бъркли (в Бостън), той го напуска след година, отдавайки се на соло кариера. Огромно влияние върху творчеството му има Майлс Дейвис, в чиято група има шанса да свири за кратко, в началото на кариерата си. По-късно създава триото The Standards (пиано, контрабас и барабaни), с които има 4 номинации за Грами и обикаля света до днес. Кийт Джарет е един от най-влиятелните и признати в световен мащаб интерпретатори на класически произведения, импровизатор и композитор.

Музиката му ще звучи на живо за първи път у нас, което е огромно предизвикателство и за самите музикантите.

Във втората част на “Джаз и романтика” на сцената ще стъпи Quarto Quartet в пълния си състав. Заедно с Христо Казаков ще изпълнят “Квинтет във фа минор” от класическия композитор Цезар Франк. Quarto Quartet са музикантите Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело). Създаден като клавирен квартет през 2005 г., впоследствие съставът на квартета е разширен с бас, втора цигулка и кларинет, които дават повече възможности за изпълнението на разнообразни концертни програми. Един от най-качествените състави от класически музиканти у нас, Quarto Quartet е носител на редица награди от национални и международни конкурси. През 2011 г. съставът е избран и представя България със забележителен концерт в зала “Йехуди Менухин” на Европейският парламент в Брюксел. За постиженията си музикантите са удостоени с престижните национални награди „Кристална лира“ 2014 и „Златното перо“ 2015 на слушателите на FM Classic radio. За последните десет години имат стотици концерти по света и у нас - пред многохилядна публика, като всеки техен проект е събитие, създадено с креативност и вдъхновение, в съвсем различни жанрове музика – класика, джаз, поп, рок.

Отличаващи се с неповторим собствен стил и присъствие, Quarto Quartet сякаш не свирят, а рисуват картина от неповторими звуци, носеща завладяваща енергия и смисъл за слушателя. В голяма степен това се дължи на лидера им, Иван Пенчев, чиято драматургия впечатлява, въздейства и приковава вниманието на публиката.

Пианистът Христо Казаков е един изключително успешен български музикант в чужбина. Днес Казаков живее и работи в Швейцария, като е добре познат за публиката не само в Швейцария, но и Япония, Нова Зеландия, Англия, Тайланд. Един от малкото музиканти, българи, които често присъстват с “цели страници” в най-престижното американско списание за музика „Фанфар“. Не на последно място – той е огромен почитател на творчеството на Кийт Джарет.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
12.03.2016 г. 19:23
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23091-dzhaz-i-romantika-v-zala-balgariya-na-2-april