Музика

Мотив: Мутлу

Грета Мутлу (цигулка) и Венета Нейнска (пиано) в третия концерт от поредицата “Мотив“ - 8 март 2016, 19 ч., Зала №7, НДК

Мотив: Мутлу


◊ СЪБИТИЕТО

Мотив: Мутлу

08.03.2016, 19:00 ч.
Национален дворец на културата, Зала №7
бул. "България" №1, гр. София

Какво прави жените щастливи – най-пазената тайна на света ще бъде разказана в ноти на 8 март 2016 г. от две дами. Цигуларката Грета Мутлу, чиято фамилия се превежда от турски като “щастие”, и пианистката Венета Нейнска са музикантите в третия концерт от поредицата “Мотив“. Събитието е с начален час 19:30 ч. и ще се проведе в Зала №7 на НДК.

Една случайно открита цигулка, преди близо тридесет години, определя житейския и професионален път на Грета Мутлу. Малката Грета се натъква на ценния инструмент в дома на своята баба. Отнема й няколко години, докато желанието й да свири бъде взето под внимание, но впоследствие цигулката я води към обучение в Кливланд, Торонто, Питсбърг и до успешна кариера в Лондон.

Концепцията за щастие е изключително субективна по същност и в този концерт ще бъдат представени четири нейни варианта - на Панчо Владигеров, на Франц Шуберт, на Джон Адамс, както и виждането на Габриел Форе. Мотив: Мутлу ще започне с Шубертовата соната в ла мажор, по-известна като “Grand Duo”. Цигулката е първият инструмент, който Шуберт изучава сериозно и въпреки че е само на двадесет години, когато композира тази творба, тя вече демонстрира майсторството на младия творец в извайването на вдъхновяващи мелодии. Минималистичният жанр ще бъде представен с изключително сложната за изпълнение композиция на Джон Адамс – “Road Movies”, а финалът е запазен за французина Габриел Форе. Неговата първа соната е посветена на Пол Виардо, който е внук на прочутата певица Полин и в чиято майка Форе е бил нещастно влюбен.

Традиционният вече подарък към гостите – чаша вино “Artistique” на винарска изба “Домейн Менада” – ще бъде поднесен по време на предконцертния разговор с музикантите.

Концерти “Мотив” са проект на Модо България и се осъществяват с подкрепата на Дневник.бг, Национален дворец на културата, Домейн Менада, Sense Hotel Sofia и FunBook.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

. Грета Мутлу, цигулка
. Венета Нейнска, пиано


◊ БИЛЕТИТЕ

Стандартен билет: 20.00 лв. (на www.modo.bg или в Билетния център на НДК)
Билети за ученици и студенти: 5.00 лв. (на място преди концерта)

Автор:
Модо България
Публикация:
07.03.2016 г. 14:12
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23039-motiv-mutlu