Музика

Зигфрид и Ерик Трюфа с концерт в афиша на Sofia Film Fest

Концерт на 13 март в Sofia Live Club

Зигфрид и Ерик Трюфа с концерт в афиша на Sofia Film Fest


◊ СЪБИТИЕТО

Зигфрид и Ерик Трюфа са сред специалните музиканти - гости на поредния Sofia Film Fest. Те ще изнесат съвместен концерт в Sofia Live Club на 13 март. Компания ще им прави и латвийският музикант Артис Орубс – барабанист, перкусионист и продуцент, работил с музиканти в най-различни стилове – джаз, фънк, фолк, електронна музика. Завършил образованието си в Холандия, той преподава перкусии в Латвийската музикална академия и е барабанист в оркестъра на латвийското национално радио от 2012.

Определен от музикалната критика като "новия Майлс Дейвис", Ерик Трюфа демонстрира своя артистизъм и талант, като се опитва  да разшири границите на съвременния джаз, обогатявайки го с мелодии от дръм-ен-бейс и хип-хоп. Иноваторът е роден в музикално семейство, баща му е саксофонист в джаз бенд. Едва 8-годишен, Ерик вече се опитва да свири на инструмента на баща си, а на 13 години сформира първата си група, с която се опитват да творят рок. На 16 години Трюфа чува Майлс Дейвис и това завинаги променя живота му – записва се да учи музика в Консерваторията в Шамбери, свири с бразилската група Cruseiro do sul, изнася концерти в САЩ. Cъздава Erik Truffaz Quartet през 1990, с която формация печели награди, обикаля фестивали и се влива в хип-хоп културата.

В периода 1998-2006 Ерик издава 12 албума за лейбъла Blue Note, като четири от тях са на Erik Truffaz Quartet. Междувременно, през 2001 създава нов състав - Ladyland, с който са записани част от проектите му. 

През цялата си кариера Трюфа не спира да експериментира и да свири в съвместни проекти с различни музиканти. Един от партньорите му е и Зигфрид - един от символите на София Филм Фест. Фестивалът е показвал всичките му филми. Зиг е правил в София концерти, изложба, беше член на международното жури, дори снима част от филма си "Киногама" в околностите на града. Той е роден във Франция през 1973. Автор е на оригиналната музика за няколко европейски и руски продукции. Неговият дебютен късометражен филм La Faim (1996) е показан на кинофестивала в Кан, а първият му игрален филм "Луиз (Втори дубъл)" (1998) беше включен в програмата на "София Филм Фест" и има световно разпространение. През 2003 заснема втория си игрален филм "Санса" (2003), удостоен с наградата на Младото жури на Фландърския фестивал и участник в конкурсната програма на София Филм Фест 2004. "Киногама" и "Детски истории" са показани с успех на София Филм Фест.

Зигфрид и групата му от независими музиканти обикалят света – за тяхната артистична свобода сцена могат да бъдат както концертните зали, така и уличките. Паралелно с тези изяви, Зиг снима със своята камера образите на хора от малки, неизвестни селища. Освен като музикант и режисьор, Зигфрид се изявява също и като оператор, фотограф, монтажист, писател и композитор.

 Автор: Владислав Христов
07.03.2016 г. 01:11
Посетено: 848
Етикети: музика, концерт, София Филм Фест, Ерик Трюфа, Зигфрид
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23038-zigfrid-i-erik-tryufa-s-kontsert-v-afisha-na-sofia-film-fest