Музика

“3oto” открива „Камерна сцена Пловдив“

Венко Поромански - oт група "Те", през джаз квартет "София" и "Фондацията", до новото предизвикателство "3oto" - Венко не спира да търси поле за изява на таланта си

“3oto” открива „Камерна сцена Пловдив“


◊ КОНЦЕРТЪТ

Една млада и многообещаваща формация - “3oto” (Триото) - поставя началото на шестия сезон на “Камерна сцена Пловдив”.

Концертът им е на 9 март 2016 г. от 18.00 ч. в Първо студио на Радио Пловдив.


◊ ЗА ФОРМАЦИЯТА

Венко Поромански, Калин Жечев – клавишни, и Ясен Василев – китари, се събират в края на 2014 г. “3oto” впечатлява с многостранния облик на музикантите, проявяващ се от класическата музика и джаза, до поп и рок жанровете на музикалната сцена в България.

В търсене на музикалната провокация формацията излиза извън рамките на обичайно джаз трио като къса с традицията лидер - сайдмен в полза на равенството на своите членове при създаването на музиката. Полученият звуков пейзаж съчетава джаз с дръм енд бейс, електронни елементи, етно влияния, фънк, поп и рок ритми. "3ото" формира отворена система от три инструмента, която създава пространство и позволява включване и на други инструменталисти и интересни гости в състава.


◊ ПОЛЕ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИ

"3oto" свирят музика, която не се чува често. „Музиката отразява нашето вътрешно състояние и нашите възприятия. Идеята ни е да правим нещо наистина наше, наистина честно и доколкото е възможно – оригинално и истинско" - обяснява Венко Поромански.

Венко, Калин и Ясен се опознават взаимно при работата им в джаз формация "София". Идеята да създадат трио е на Венко. И то не стандартната конфигурация от бас, полихармоничен инструмент и ударни, а като заместват баса с друга бленда, за да отворят поле за експерименти.

Още с дебютното си представяне пред публика през 2015 г. привличат вниманието върху себе си. “3oto” са в усилена подготовка на първия си студиен албум.


◊ ДОМАКИНИ

Традиционен домакин на концертите на "Камерна сцена Пловдив" е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.



Автор:
Гергана Семерджиева
Публикация:
02.03.2016 г. 17:06
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/23020-3oto-otkriva-kamerna-stsena-plovdiv