Музика

Концерт на чешкия баритон Якуб Пустина и български оперни певци

Посветен на 135 години от откриването на Народния театър в Прага и 125 години българска оперна традиция и чешките музиканти в нея

Концерт на чешкия баритон Якуб Пустина и български оперни певци


◊ СЪБИТИЕТО

Чешкият център организира концерт на чешкия баритон Якуб Пустина и българските оперни певци Йоанна Кадийска, Румяна Костова, Сребрина Минева, Стефан Димитров от майсторския клас на оперната прима Дарина Такова.

Събитието е на 25 февруари в 18 часа в Чешкия център (ул. „Раковски“ 100) и е посветено на 135 години от откриването на Народния театър в Прага и 125 години българска оперна традиция и чешките музиканти в нея.

Тази година отбелязваме 125 години българска оперна традиция, в началото на която са чешките музиканти. Какво те означават в динамиката на българо-чешките традиции за новоосвободена България, какво означава за чешката култура откриването на Народния театър в Прага с операта „Либуше“ от Сметана? Интригуващи страници от два сюжета, които водещата д-р Магдалена Манолова ще разтвори в тази среща с български и чешки изпълнители. Ще припомни какво са означавали чехите в строителството на съвременна България. Ще представи и запознае с гостуващия Якуб Пустина, който за втора година прослушва наши певци за своя международен конкурс. Какво кара младия певец на възраст 33 години да организира конкурс за млади певци.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЯКУБ ПУСТИНА

Оперният певец Якуб Пустина (1982) е роден в Ждяр над Сазавоу. Завършва Средното професионално училище по химия в Пардубице. Започва да учи във Висшето химико-технологично училище в същия град, но когато е на 20 се влюбва в операта и оттогава досега тя е основното му професионално поприще. От началото на певческата си кариера е под крилото на солиста на Народния театър, народния творец и носител на наградата Грами Вацлав Зитек. Завършва Майсторския вокален курс на Петър Дворски. Печели първа награда на певческия конкурс „Антонин Дворжак“ в Карлови Вари, първо място в Международния певчески конкурс „Имрих Годин“, второ място в Международния певчески конкурс „М. С. Търнавски“ и е абсолютен победител в конкурса „Pražský pěvec“ (Пражки певец). Пее редом с Петър Дворски, Хосе Кура, Ева Урбанова. През 2007 г. дебютира на сцената на Държавната опера в Кошице. От 2011 г. има редовни изяви в Народния театър в Прага и Словашкия народен театър в Братислава. Гласът му звучи в съпровод със симфоничен оркестър, филхармония или пиано в Австралия, Китай, Дания, Франция, Белгия, Германия, Полша, Унгария, Австрия и Нова Зеландия. Днес усъвършенства пеенето си с помощта на тенора Петър Дворски и се нарежда между едни от най-изявени вокални таланти.

• През 2009 г. Якуб Пустина основава гражданското сдружение „Операта на младите“ с цел подкрепа на млади и талантливи артисти от музикалната област в цял свят. Задачата на сдружението е да търси таланти в цялата сфера на изкуството, да финансира стремежа им за усъвършенстване на уменията, да намери възможности за изяви съвместно с техни по-опитни колеги, да развива таланта им чрез различни професионални курсове и семинари.

Благодарение на програмата за стипендии, гражданското сдружение „Операта на младите“ е представило на професионалната общност повече от 480 талантливи изпълнители от 35 страни, които днес се изявяват на престижни сцени в цял свят.

Събитието се организира под егидата на президента на Чешката република Милош Земан и оперния певец Петър Дворски. Конкурсът протича в два кръга и е за изпълнители до 35 години. Участниците подготвят оперен репертоар в съпровод с пиано. Първият етап се провежда от януари до април в 20 града в цял свят, включително в София (в Чешкия център). Финалният кръг е през месец май в Чешката република.

Изпълненията се оценяват от професионално жури, в което са включени известни оперни певци, директори на агенции по изкуствата, директори на театри и радиа. /www.pustinacompetition.cz/

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
21.02.2016 г. 17:07
Етикети:
Стефан ДимитровопераконцертЧешки център
Сребрина Минева
Румяна Костова
Йоанна Кадийска
Якуб Пустина
Посетено:
1150
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22952-kontsert-na-cheshkiya-bariton-yakub-pustina-i-balgarski-operni-pevtsi