Музика

Творби от Моцарт, Пуленк и Бетовен на 19 февруари в Старозагорската опера

Концерт за две пиана и оркестър от Пуленк – за първи път в Стара Загора

Творби от Моцарт, Пуленк и Бетовен на 19 февруари в Старозагорската опера


◊ СЪБИТИЕТО         

На 19 февруари от 19.00 часа Старозагорската опера ще предложи на почитателите на класическата музика интригуваща програма от творби на Моцарт, Пуленк и Бетовен. Концерта ще дирижира южнокорейският диригент Юнг Чае.

В годината на Моцарт, когато световната музикална общественост отбелязва 260 години от рождението на гениалния австрийски композитор, Държавна опера Стара Загора се присъединява към честванията с представяне на различни негови оперни творби и инструментални  шедьоври.

Симфоничният концерт на 19 февруари ще започне с изпълнение на неговата брилянтна увертюра към операта „Вълшебната флейта” – последната, но най-зряла и популярна моцартова опера, представяна най-често в целия свят.

За първи път в Стара Загора гостуват виртуозните южнокорейски пианистки Ран Хе-О и Ким Сан Хюнг, които ще представят заедно с оркестъра на Старозагорската опера Концерт за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк. Концертът на Пуленк се изпълнява за първи път в Стара Загора. Мануел де Файя пише в писмо до Пуленк: ”Заобичах много Вашия Концерт с тази красота на непосредствена експресия, която вашата музика дарява така възхитително”. „В Концерта за 2 пиана и оркестър на Пуленк перфектно се съчетават градската популярна музика с интонации от парижкия мюзикхол от 30-те години на ХХ век. Пуленк блестящо стилизира фрагменти от популярни концерти на Моцарт, Равел, темброви съчетания от „Класическа симфония” на Прокофиев, от балета „Петрушка“ и „Симфония на псалмите” на Стравински”. (из "Изпълнителски прочит на Концерт за 2 пиана и оркестър от Франсис Пуленк" - Доцент Евгения Симеоновa)

Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония №7 в Ла мажор на Лудвиг ван Бетовен. Бетовен създава едно от най-великите си произведения в периода, когато изживява дълбока криза – неговото заболяване се влошава и той почти изцяло е загубил слуха си. Оценката за творбата му не идва приживе, но времето решава в нейна полза – Седмата симфония на Бетовен е любима на поколения почитатели на неговото творчество. Втората част на симфонията се използва много и като музика към различни филми и телевизионни реклами.


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Юнг Чае започва своята кариера като диригент още като студент в Университета по изкуствата Чунг-Анг под ръководството на Маестро Жа Донг Жьонг, бивш диригент на Симфоничния оркестър в Сеул, Южна Корея

След обучението си при проф. Жонг, Юнг Чае постъпва в Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия - специалност оркестрово и хорово дирижиране, където завършва със степен Магистър по оркестрово дирижиране. По време на своите „австрийски години“, Юнг Чае учи с Мартин Търновски, Ханс Граф и др., дирижира оркестри като Филхармонията в Марбург, Университета по музика и изкуства в Грац, Австрия. Представен е като част от програмата „Млади диригенти“ в интервю на Австрийското национално радио.

След завръщането си в Южна Корея, Юнг Чае е преподавал в Университета Бетесда, Корея, Университета Кангнам и Университетския колеж по изкуствата Чунг-Анг, където и в момента е професор, в Университетския колеж по музика Hyupsung.

Като главен диригент на Филхармонията на Еулсукдо в Бусан (Южна Корея), Юнг Чае  дирижира "Концертна програма - четвъртък вечер", "Новогодишен концерт", както и концертите на филхармония Чунчеон и още много други, винаги с голям успех. През 2012 г., Юнг Чае дирижира симфоничния оркестър на Манила във Филипините, а през 2014 г. води Младежкия оркестър на Чунчеон Сити до Виена, Австрия, където заедно свирят в престижния "Музикферайн" пред европейската публика.

Известен е като принципен, но изтънчен и свободен в своята музикална интерпретация диригент. Диригентът Юнг Чае е сред тези, които днес са в челните редици на класическата музикална сцена в Южна Корея. В момента работи като главен диригент на Фестивалния оркестър на Южна Корея и Младежкият оркестър на Чунчеон Сити.


◊ СОЛИСТИТЕ

Пианистката Ким Сан Хюнг започва  да свири на пиано още на 5-годишна възраст. Завършва университета в Южна Корея със степен бакалавър, след което  и Музикален колеж в Германия. Специализира в Колежа по музика и театър - Мюнхен, след това и в Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия, където паралелно работи и като професионален пианист. Докато свири и учи, записва Колежа по музика „Ханс Айслер“ в Берлин, по препоръка на нейния професор. През това време работи и като корепетитор в Университета по изкуствата в Берлин.

Ким Сан Хюнг печели първи награди в много конкурси в Южна Корея, трето място на международния конкурс „Волфганг Якоби” в Германия, който е отразен в “Bayerische Rudfunk” (Местно радио и телевизия в Мюнхен), “Arte” (Френско-Германска телевизия), “Süddeutsche Zeitung” (най-големия ежедневник в Мюнхен) и други местни медии, от които  получава много висока оценка.

Концертира по покана от Турското и Пакистанското посолство в Германия, Мюнхенската филхармония в Гащайг, в Берлинския Концертхаус и Берлинската филхармония. Усъвършенства своите умения в Майсторски класове по пиано във Виена и Грац, Австрия, участва в концерти с Държавния Симфоничен Оркестър на Русия и Симфоничния оркестър на Олтения, Румъния. Ким Сан Хюнг има активна кариера на концертиращ пианист, преподавател по  пиано в колежа в Германия. През изминалата 2015 г. осъществява национално турне с нейния пиано-ансамбъл като представя творби на  корейски композитори, за което получава заслужени адмирации на много сцени.


Ран Хе-О започва да свири на пиано на четиригодишна възраст. Учи пиано под вещото ръководство на утвърдени пианисти и преподаватели като Мьонг Сун Ким, Кьонг Сун Пи, в Музикалното училище по изкуствата Сънхва е призната като най-добрата инструменталистка в нейния клас. Продължава обучението си в музикалния колеж и се дипломира с високо отличие. Следва Университета, където Ран Хе-О учи с д-р Кьонг Ми Жунг и д-р Винсент Де Врес, завършва бакалавърска и магистърска степен с висока оценка.

С изключителната си музикална техника на пианист, Ран Хе-О печели  много награди от престижни международни конкурси. Изнася много концерти, включително и в  Центъра по изкуствата в Сеул.Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
17.02.2016 г. 13:44
Посетено: 718
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22928-tvorbi-ot-motsart-pulenk-i-betoven-na-19-fevruari-v-starozagorskata-opera