Музика

Органов концерт от поредицата "Органова палитра"

Велин Илиев със Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" заедно на сцената на Софийска филхармония

Органов концерт от поредицата "Органова палитра"


◊ ПОКАНА

На 7 февруари 2016 г., неделя, от 17 ч. в зала „България” Софийската филхармония, Велин Илиев (орган) и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ ви канят на концерт от абонаментен цикъл „Органова палитра”.

Участниците са подбрали програма, в която човешките гласове и органа звучат впечатляващо красиво заедно и наистина ще ви развълнуват:


. Доменико Скарлати -
Salve Regina


. Йозеф Габриел Райнбергер - Соната-Фантазия опус 181  №17 в си мажор за орган


. Волфганг Амадеус Моцарт -
Missa Brevis in B версия за женски хор и орган

Ако Скарлати и Моцарт не се нуждаят от представяне, творчеството на роденият в Лихтенщайн Йозеф Габриел Райнбергер, придворен капелмайстор на баварския крал Лудвиг втори, не е така известно в България. На всеки свой следващ концерт органистът Велин Илиев ни запознава с неговата мелодична и вълнуваща музика, забравена скоро след смъртта му и отново възкръсваща в наши дни.

Участието на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ не е случайно - през настоящата година те отбелязват с поредица концерти своята 50-годишнина. Наречен през 1991 г. на името на своя основател и дългогодишен диригент проф. Васил Арнаудов (1933–1991), хорът е концертирал в рамките на най-престижни музикални събития в Париж, Виена, Милано, Мюнхен и много други европейски културни центрове. За  изминалите 50 години Софийският камерен хор е реализирал  1500 концерта в 22 страни на Европа и в Япония, стотици премиери на нови хорови творби, много от които създадени специално за хора, записи и концерти за редица  радио и телевизионни компании - сред тях ВВС - Лондон, Deutsche Welle, Радио Ватикана. Диригент на хора от 1991 г. е Теодора Павлович.

Велин Илиев е роден в София, където започва  първите  си занимания с музика. След конкурс печели стипендия и заминава да учи орган в музикалната академия “Леош Яначек” в Бърно, Чехия, където се дипломира с отличие. Носител е на почетен диплом от Втория  Международен  органов конкурс “Антон Брукнер” в Линц, Австрия. Посещава майсторски курсове в Чехия, Австрия, Швейцария и Белгия. Велин Илиев е организатор и изпълнител на цикъл концерти в зала „България”, като всеки концертен сезон представя солови и ансамблови  творби за орган. Концертира в страната и чужбина. Има записи в БНР,  БНТ, както и LP и CD, издадени от „Балкантон” и “Гега Ню”.

Очакваме ви на 7 февруари, от 17:00 часа в зала „България”.


* * *

Билети на цени от 10 и 12 лева можете да закупите на билетната каса или да резервирате Вашите места онлайн чрез официалния сайт на Софийска филхармония.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
02.02.2016 г. 15:20
Етикети:
Посетено:
1170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22856-organov-kontsert-ot-poreditsata-organova-palitra