Музика

Софийската филхармония представя на своя сцена виртуозния Анри Дьомаркет

Концерт под диригентската палка на Жан-Бернар Помие

Софийската филхармония представя на своя сцена виртуозния Анри Дьомаркет


◊ СЪБИТИЕТО

На 21.01. от 19 ч. в зала „България” Софийската филхармония ви кани на един концерт с три световни звезди. Първата безспорно е един от най-именитите пианисти и диригенти на нашето съвремие, Жан-Бернар Помие, който в двата си декемврийски концерта ни очарова със своето пианистично изкуство, а този път ще застане пред националния филхармоничен оркестър. Втората по ред, но не и по класа звезда е френският виолончелист Анри Дьомаркет с виртуозен, дълбоко елегантен, благороден стил без външна показност, с брилянтна техника и тънка музикалност. Особено силната радост, която той изпитва да споделя музиката го подтиква да кръстосва пътищата на Франция и света, за да участва в най-престижните фестивали, на които да радва хората с богатия си репертоар.

Третата звезда е неговото виолончело Стадивариус „Vaslin” от 1723 г., едно от по-късните майсторски творения на великия лютиер. В света са запазени са само 26 виолончели, излезли от ръцете на великия майстор. Инструментът притежава мек, богат на обертонове, топъл глас, който в ръцете на виртуозен изпълнител като Дьомаркет не може да остави безразличен никого.

 
◊ В ПРОГРАМАТА

Вариации „Рококо”
е едно от най-успешните произведения на Чайковски, според неговата собствена преценка. Още при първото изпълнение то е прието много топло от публиката и неговият пръв изпълнител Вилхелм Фиценхаген тръгва на европейско турне с творбата. По-късно той си позволява да направи промени и дори да премахне осмата вариация и въпреки недоволството на Чайковски, публикува произведението със собствените си поправки.

Концертът за виолончело и оркестър на Камий Сен-Санс № 1 е интересен по своята структура. Той започва с шеметна тема във виолончелото, без оркестрова интродукция и се състои от една част, в която първоначалната тема се появява и на финала. Втората тема, кантабиле, противостои на първата, слива се с нея и предпоставя драматизма на развитието. Концерт, който изисква от своя изпълнител виртуозна техника и майсторска работа с грифа.

„Морето” на Дебюси е произведение, което няма нужда от представяне. Неговата необичайна оркестрация и импресионистични хармонии са в служба на най-красивото, въздействащо и убедително музикално описание на морска шир в музикалната литература.

 
На 21.01.2016 от 19 часа в зала „България”, за публиката на Софийската филхармония си подават ръка великолепни солист, диригент и оркестър!

Билети на касата на Залата.


Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
19.01.2016 г. 14:07
Посетено:
1009
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22756-sofiyskata-filharmoniya-predstavya-na-svoya-stsena-virtuozniya-anri-dyomarket