Музика

„Биг бенд джаз академия“ - творческа лаборатория за млади таланти в БНР

Концерт на 20 януари в Първо студио на Българското национално радио

„Биг бенд джаз академия“ - творческа  лаборатория за млади таланти в БНР


◊ СЪБИТИЕТО

„Биг бенд джаз академия“ е новият проект на „Музикална къща БНР“ за привличане, израстване и налагане на млади и талантливи музиканти. Началото е на 20 януари, сряда, от 19 часа в Първо студио на Българското национално радио.

Утвърдените джазмени от бенда с диригент Антони Дончев ще дадат възможност на млади изпълнители да се обогатят в работата си и досега си с тях. Това ще е творческа лаборатория, която продължава традициите на общественото радио да открива бъдещите звезди на музиката ни.

Солисти в концерта ще бъдат Антони Дончев - пиано, Венци Благоев – тромпет, и Атанас Хаджиев - саксофони. Известните музиканти ще излязат на сцената с новата джаз генерация: Владислав Мичев и Мартин Йотов (тромбон), Георги Стойков (тромпет), Димитър Благоев (китара), Димитър Сираков (контрабас), Богомил Енчев (барабани) и Симеон Желязков (вокал). Това са инструменталисти и певци, които са участвали в различни проекти на Биг Бенда и в момента правят първите си успешни изяви на българската сцена. Те ще изпълнят авторски пиеси на Антони Дончев и Димитър Благоев, както и джаз стандарти, специално аранжирани за проекта от тях.

„БНР е най-старият продуцент в България. В Първо студио са направени първите записи на много от звездите на българската музика – инструменталисти, певци, и с Академията ще продължим тази традиция“, каза Мая Райкова, продуцент „Джаз, поп и рок музика“, която заедно с Антони Дончев са инициатори на проекта.

В 55-годишната си история Биг бенда на Радиото е свързван с най-големите музикални събития в историята на българската популярна музика. Оркестърът е съпровождал изпълненията на почти всички издания на „Златния Орфей“ и „Мелодия на годината“. С него е свързана творческата история на десетки музиканти – Емил Георгиев, Милчо Левиев, Тончо Русев, Морис Аладжем, Людмил Георгиев, Александър Бръзицов, Йордан Капитанов, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов и др.

Във фонотеката на БНР се съхраняват първите записи на най-големите ни звезди, които са започнали кариерата си от радиото и тази традиция продължава досега. Началото на записи и участия в концерти с Биг бенда в Първо студио са направили Маги Джанаварова, Криста, Нора Караджова, Богомил Бонев, Невена Пейкова, Ана-Мария Янакиева, Михаела Филева, Михаела Маринова и др.

Академията ще продължи във времето с концерти, творчески работилници и майсторски класове.

 


Автор: Светла Стойкова, БНР
16.01.2016 г. 16:05
Посетено: 1244
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22743-big-bend-dzhaz-akademiya-tvorcheska-laboratoriya-za-mladi-talanti-v-bnr