Музика

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с концерт в памет на маестро Методи Матакиев

15 януари 2016 г., 19 ч., Зала „България“

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с концерт в памет на маестро Методи Матакиев


◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР с концерт в памет на маестро Методи Матакиев

Незабравимият маестро Методи Матакиев ще бъде почетен от Симфоничния оркестър и Смесения хор на Българското национално радио с концерт от любими арии, дуети и хорове из опери на 15 януари 2016 г. от 19 ч. в столичната зала „България“. Диригент на симфониците е Григор Паликаров, а на хора Румен Райчев. Солисти ще са доказалите се на световните сцени сопраното Цветелина Василева и баритонът Кирил Манолов.

В програмата ще прозвучат части от оперите „Макбет“, „Набуко“, „Трубадур“ и „Аида“ от Джузепе Верди, от „Кармен“ на Жорж Бизе, от „Адриана Лекуврьор“ на Франческо Чилеа, от „Мантията“ на Джакомо Пучини, от „Хованщина“ на Модест Мусоргски, от „Иван Сусанин“ на Михаил Глинка, от „Момчил“ на Любомир Пипков, от „Ла Вали“ на Алфредо Каталани, от „Тоска“ на Джакомо Пучини.


Концертът е посветен на диригента Методи Матакиев (1949-2010 г.), с голям принос в 53-годишната история на Смесения хор на БНР. За всички, които познаваха Методи Матакиев, маестрото остава в сърцата на хората като чудесен, отзивчив и талантлив български музикант, отличен познавач на човешкия глас и неговите възможности.

Многобройни са записите му в музикалния фонд на БНР. Репертоарът му включва 25 опери, кантати, оратории и симфонии. Записите включват „Лоенгрин“, „Тоска“, „Набуко“, „Реквием“ на Моцарт, изпълнения на певците Дарина Такова, Никола Гюзелев, Калуди Калудов и др., арии и ансамбли, „Девета симфония“ на Бетовен, хорове из опери и акапелни творби.

„Казват, че Господ прибира рано при себе си любимите си хора. Е, и с теб така се случи! Тръгна нагоре, приятелю, когато най-много можеше и искаше да работиш. Толкова много музика имаше в теб, толкова много талант! Липсваш ми, но се надявам, че успешно дирижираш небесния оркестър! Никога и никой няма да те забрави!“, каза композиторът Стефан Димитров за приятеля си Методи Матакиев, с когото са били съхористи от хор „Бодра смяна“ и съученици в ДМУ и БДК.


Автор:
Светла Стойкова, БНР
Публикация:
13.01.2016 г. 13:29
Посетено:
930
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22714-simfonichniyat-orkestar-i-smeseniyat-hor-na-bnr-s-kontsert-v-pamet-na-maestro-metodi-matakiev