Музика

Френски музикален уикенд в София

Два концерта с френска музика – на Para Hot Jazz и на Ginger Groove

Френски музикален уикенд в София


◊ СЪБИТИЕТО

Френски музикален уикенд в София

В два поредни дни – 22 и 23 януари – "Чайната" ще потопи почитателите на френската култура в парижката музикална традиция.

Петъчната вечер е посветена на френския джипси суинг от 30-те и 40-те. Квартетът Para Hot Jazz (виола, китара, тамбура и контрабас) ще пресъздаде джазовата сцена на Европа от първата половина на ХХ в. Танцувална музика, вдъхновена от бащите на този стил – Джанго Рейнхард и Стефан Грапели. Концертът ще започне в 20 часа.

Вечерта на 23 януари отново ще бъде сгрята от топлите и емоционални песни на Шарл Трене, Едит Пиаф, Джанго Рейнхард, ZAZ и Pink Martini. Традиционният за Ginger Groove концерт "Les rues de Paris" или "Улиците на Париж", ще започне в 20.30 часа и ще срещне публиката с едни от най-обичаните и популярни френски шансони, суинг и боса нова песни.

Ако сте почитатели на френската музикална традиция – не пропускайте да отбележите този уикенд в календара си! Местата са ограничени, резервации може да направите на телефон 088 705 1080. Tea House ("Чай във фабриката") се намира в София, на ул. „Г. Бенковски” 11.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА МУЗИКАНТИТЕ

Ginger Groove е акустично трио от китара, контрабас и глас. Боряна Йорданова (вокал), Димитър Благоев (китара) и Влади Михайлов (контрабас) сa обединени от идеята за един нов прочит на поп музиката, суинга и боса новата. За последните две години "Ginger Groove" си спечелват прозвището „франкофоните на българската музикална сцена“ след поредицата концерти "Музика под небето на Париж", посветени на френската музика от 30-те години на ХХ век до днес. За себе си тримата музиканти казват, че са пристрастени към джаза, верни на суинга, вдъхновени от боса новата и изкушени от възможността да придават различно джази звучене на музиката. Така пикантната комбинация от суинг, акустичен поп и модерна боса нова се превръща в запазена марка на "Ginger Groove".


Para Hot Jazz е квартет, изпълняващ френски джипси суинг от 30-те и 40-те. Виола, китара, тамбура и контрабас пресъздават джазовата сцена на Европа от първата половина на ХХ в. Танцувална музика, вдъхновена от бащите на този стил – Джанго Рейнхард и Стефан Грапели. Репертоарът включва суинг, както и избрани боса нова и джаз стандарти.

Стилът jazz manouche, swing manouche, gypsy jazz или в свободен превод френски цигански джаз е музика, възникнала във Франция през 30-те години на миналия век. Вдъхновена от емоцията на Джанго Рейнхард и финеса на Стефан Грапели, тя има милиони почитатели до днес.


Автор:
Влади Михайлов
Публикация:
09.01.2016 г. 16:10
Посетено:
1466
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22697-frenski-muzikalen-uikend-v-sofiya