Музика

Фортисимо Фамилия започва 2016 година с три концерта през януари

Световна класика за деца и образователна платформа за възрастни са акцентите на програмата

Фортисимо Фамилия започва 2016 година с три концерта през януари

◊ ПРОГРАМАТА ПРЕЗ ЯНУАРИ 2016

Първият концерт на Фортисимо Фамилия през новата 2016-та година ще бъде предназначен за най-малките зрители и има своите герои – Тромбонът и Тубата. Актрисата Сандра Петрова, заедно със своя най-добър приятел Форти, ще разкрият тайните на най-големия сред медните духови инструменти, представен от Баю Стаев. Докато Сандра и Форти търсят какво се крие в тубата, те минават през различни перипетии. Тогава Минчо Томанов с помощта на музиката и своя тромбон, ще им помогне да намерят пътя един към друг в труден момент. Мартин Пантелеев, главен диригент на Софийска филхармония, ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония в "Приказки за тромбон и туба". Програмата на концерта включва както веселите Мисисипи Рагтайм и Blue Bells, така и класически произведения като "Хумореска" на Дворжак, "Серенада" на Шуберт или пък джаз – Autumn Leaves. Концертът ще се осъществи на 9 и 10 януари в Камерна зала „България".

На 24 януари, неделя, музикалната приказка “Петя и Вълкът”, създадена от Сергей Прокофиев през 1936 година, ще запознае най-малките слушатели с това как звучат основните музикални инструменти в симфоничния оркестър. Но, както винаги, нещата в Зала „България” не са точно такива, каквито са известни на всички по света. Вълкът (Иван Юруков) не е толкова страшен, а самият Петя (Мая Бежанска) може да разказва приказки не по-лошо от музикалните инструменти. 

След детските и тийнейджърските образователни концерти идва ред и на порасналите деца над 18 години да влязат във Фортисимо Академия! Техен безценен гид в света на класическата музика ще бъде актьорът Владимир Пенев, с помощта на диригента Драгомир Йосифов и оркестъра на Софийска филхармония. В първата лекция за сезона ще могат да се запознаят с един от най-популярните класически композитори - Антонио Вивалди. Музиката на “Рижия Абат” не спира да звучи повече от три столетия. Тайните, които тя крие, ще бъдат разкрити още в първия час на Фортисимо Академия на 17 януари в Камерна зала „България”!


* * *

Фортисимо Фамилия е програма от музикално-образователни концерти, съобразени с възрастта на децата, поднесени по достъпен начин, за да се превърне всеки един от тях в необикновено приключение. Фортисимо фамилия е програма, основана от Максим Ешкенази и подкрепена от Фондация „Америка за България”.

 

Цена на билета: 7 и 8 лв. Билети на касата на зала “България”, София, ул. “Аксаков” 1, тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00-20:00 часа


Автор:
Фортисимо Фамилия
Публикация:
04.01.2016 г. 13:29
Посетено:
1244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22678-fortisimo-familiya-zapochva-2016-godina-s-tri-kontserta-prez-yanuari