Музика

Коледен концерт в Операта

Музикални вълшебства за малки и големи на 23 декември в Държавна опера Стара Загора

Коледен концерт в Операта


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Коледните празници, на 23 декември, от 19.00 часа, Държавна опера Стара Загора ще предложи на своята публика празничен концерт, зареден с най-заразителното коледно вдъхновение.

Увертюра от операта „Вилхелм Тел“ от Росини, Валс на цветята от балета „Лешникотрошачката“, Полонез от операта „Евгений Онегин“ и Танци от балета „Лебедово езеро“ на Чайковски, Годишните времена от  Вивалди, Ода на радостта из Девета симфония на Бетовен, както и Алелуя от ораторията „Месия“ на Хендел - са основната част от програмата на коледния концерт. Ще звучат още и коледни песни - традиционни и авторски, със специалното участие на Хора на НУМСИ "Хр. Морфова" с диригент Стефка Минкова и виртуозните инструменталисти от Русия Верустиния Щур-Овчинникова и Иля Овчинников.  

Вълшебствата се случват на тези, които ги очакват!

С този концерт хорът и оркестърът на Държавна опера Стара Загора поднасят своя коледен подарък към всички почитатели на класическата музика.

Специален гост-диригент е Шунго Мориама от Япония.


◊ ДИРИГЕНТЪТ

Шунго Мориама е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006. Прави своя диригентски дебют през 1977, първият му задграничен гастрол е в България като гост на Софийската филхармония през 1986, последван от многобройни турнета. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър през 1994 и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Специализирал е дирижиране на балет на руски оригинални хореографски версии при Константин Сергеев, водещият диригент на руската балетна академия на Мариинския театър.

Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV – Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията “European Picnic Memorial” в Сопрон (Унгария) през 1997, концерт, който е предаван от унгарската Duna телевизия за всички европейски страни.

След представянето на „Лебедово езеро” в Театър „Мусоргски” е поканен за четири години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт Петербург. Получава диплома на почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург през 2000 след успешното изпълнение на Девета симфония в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, а две години по-късно е поканен да дирижира концерт по случай 200-годишнината на Филхармоничното общество. Дирижирал е и спектаклите на Японския балет в Александрийския театър в Санкт Петербург, Драматичния театър в Псков и Академичния театър в Новгород, по повод 300-годишнината на Санкт Петербург през 2003.

Огромен успех му носи през 2002 изпълнението на Концерта „Taketori Story” и Симфония „Буда” от Коичи Киши. Особено голяма популярност получава с изпълнението на Симфония „Буда” пред статуята на Великия Буда в храма „Тодайджи” в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този световен културен паметник.

От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти по време на „Софийски музикални седмици”, а от 2004 провежда оркестров уъркшоп със Софийска филхармония.

Тази година на 31 октомври Шунго Мориама дирижира заключителния концерт на лауреатите на Петия международен конкурс за млади цигулари „Емил Камиларов“ в София.

 


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
23.12.2015 г. 13:00
Посетено:
913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22665-koleden-kontsert-v-operata