Музика

Два Рождественски концерта в Католическата катедрала в София

Музикантите от Concerto Antico и приятели ще пренесат почитателите на музиката от света на Хендел и Бах до този на Макс Регер

Два Рождественски концерта в Католическата катедрала в София


◊ ПОКАНА

• На 26 декември (събота) от 16 ч. органистът Янко Маринов в компанията на двете изтъкнати дами на белкантовото изкуство - Гергана Русекова (медзосопран) и Рада Носикова (сопран), ще изпълнят катедралния храм с романтични коледни песни и музиката на Макс Регер.

Творчество на гениалния немски композитор, сравнимо по полифонично майсторство единствено с това на Бах, е основен акцент в програмите на редица фестивали в Европа през цялата следваща година, когато светът ще отбележи 100 години от смъртта на композитора.


• На 27 декември (неделя) от 19:30 ч. Консортът за старинна музика CONCERTO ANTICO, под диригентството на Виктор Илиев, ще доближи публиката до гениалното творчество на Хендел, Бах, Вивалди.

В този концерт участие ще вземат редица изтъкнати музиканти, сред които Ивайло Донков, Атанас Кръстев и др. Събитието се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт в България и е логично продължение на концерта „Хендел и съвременници“, който прозвуча на 16 декември в Камерна зала „България“.

 

Вход свободен | Любезно призоваваме след концертите публиката да направи дарения за музикантите и поддръжката и обновяването на инструментите.

Очакваме Ви!


* * *

Тази година премина под знака на 330-тата годишнина от рождението на двамата немски композитори Георг Фридрих Хендел и Йохан Себастиан Бах. От друга страна, музикалният живот през предстоящата 2016 г. ще е белязан от творчеството на Макс Регер, защото се навършват 100 години от смъртта на композитора. Ето защо в празничните дни след Рождество Христово, ансамбълът за старинна музика CONCERTO ANTICO и приятели, са подготвили срещи на публиката с майстора на органовата музика - Макс Регер и двата "стълба" на бароковата хармония - Йохан Себастиан Бах и Георг Фридрих Хендел. В два поредни дни почитателите на музиката ще имат възможността да се пренесат в две епохи, които обаче в творчеството на тези автори, остават близки и сравними в полифоничното майсторство, и в стремежа да възхвалят Бог.

В концерта на 27 декември на централно място в програмата са поставени два шедьовъра – „Dixit Dominus“ от Хендел и Оркестрова сюита от Бах, които са истинско предизвикателство за изпълнителите. Ще прозвучи и световно известната тенорова ария "Every valley" от ораторията "Месия" на Хендел. За целта са привлечени певци и инструменталисти обучени да музицират в барокова стилистика. Виолончелистът АТАНАС КРЪСТЕВ ще изпълни концерт в до минор от Антонио Вивалди (RV 401). Публиката ще има възможността отново да се докосне до музикалния талант на ИВАЙЛО ДОНКОВ (Гласът на България за 2013 г.) и ЯНКО МАРИНОВ (носител на приза за активна творческа дейност на националната анкета "Музикант на годината 2014"). Диригент на концерта ще бъде  изтънченият познавач на изпълнението на стара музика – маестро ВИКТОР ИЛИЕВ (Берлин, Германия).

ИЗПЪЛНИТЕЛИ: Ана Иванова и Марина Тодорова – цигулки; Катя Вълева и Валентин Тошев – виоли; Атанас Кръстев – виолончело; Вяра Грънчарова – виола да гамба; Мира Искърова и Галина Апостолова – континуо; Деян Иванов и Константин Кожухаров – обои; Албена Чолакова – фагот; Анна Куртенкова, Гергана Милтенова, Мими Антонова, Лада Кантарджиева и Любка Стефанова – сопрани; Росица Инджева, Атанаска Попова, Калина Пармакова и Станислава Георгиева – алти; Ивайло Донков и Северин Василев – тенори, Константин Бейков, Янко Янков и Янко Маринов – баси.


За повече информация посетете страницата на събитието във facebook: https://www.facebook.com/events/1532126833779030/

 


Автор: Пламен Петров
20.12.2015 г. 21:19
Посетено: 1144
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22655-dva-rozhdestvenski-kontserta-v-katolicheskata-katedrala-v-sofiya