Музика

Сонатна вечер с творби от Моцарт и Брамс

Неделен концерт на Радио Варна

◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

21.05.2006 г. от 19.30 ч.
Концертно студио на Радио Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Пианистката Данаила Делева посвещава своя радиорецитал на 250-годишнината от рождението на великия Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791). Чрез нейното изкуство слушателите на Радио Варна и публиката в Концертното студио ще се докоснат до безсмъртни сонати на Моцарт и Брамс.

Известната музикална журналистка Христина Паскалева отново ще бъде водеща на поредния Неделен концерт в Радио Варна, който по традиция ще се излъчи на живо и ще завърши с чаша шампанско.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПИАНИСТКАТА

Данаила Делева е родена във Варна, завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов" и Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в София. Специализира при проф. Божидар Ноев в Инсбрук, Австрия. Лауреат е на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Димитър Ненов" в Разград. През 2003 г. печели стипендия "Бьозендорфер" в Тирол, Австрия. На концертния подиум се изявява като солов и камерен изпълнител и солист на симфонични оркестри. Гастролира успешно в цялата страна, също в Турция и Австрия. Като корепетитор на Детския хор на БНР има многобройни турнета и записи в Япония, Хавай, САЩ, Германия, Швейцария, Дания. В момента е преподавател по пиано в НУИ ”Добри Христов”, като същевременно не прекъсва концертната си дейност.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
19.05.2006 г. 19:17
Етикети:
Посетено:
862
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/2264-sonatna-vecher-s-tvorbi-ot-motsart-i-brams