Музика

Венцислав Благоев представя български джаз композитори

16 декември 2015, 18 часа, Полски институт в София

Венцислав Благоев представя български джаз композитори


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на компактдиска „Венцислав Благоев представя български джаз композитори”.

Албумът включва произведения от Любомир Денев, Христо Йоцов, Антони Дончев, Живко Петров, Ангел Заберски, Васил Спасов, Марио Станчев, Димитър Бодуров и Атанас Гунов, изпълнени от авторите и подбраните от тях девет формации.

Част от записаните пиеси ще бъдат изсвирени на живо.

Събитието ще се състои на 16 декември, сряда, от 18 часа, в салона на Полския институт на ул. "Веслец" 12.
Вход свободен

Проектът се осъществява с любезната подкрепа на проф. Венелин Ганев и неговото семейство.


"Още чрез заглавието на този диск, големият български тромпетист Венцислав Благоев за първи път в дискографията на българския джаз навлиза в зоната на класическия джазов триъгълник - изпълнител, композитор, аранжор. Той не само разкрива себе си като многостранен изпълнител, но представяйки различни поколения наши джаз композитори, със своето импровизационно майсторство, много успешно изпълва пространството, определено от творческата композиторска мисъл. Благоев ни представя една съвременна картина на българския джаз, която балансира таланта на инструменталиста с авторското творчество.

Венцислав Благоев е роден през 1967 г. в Благоевград. На деветгодишна възраст започва да учи тромпет, а по-късно завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Свири с всички изявени наши музиканти и е солист на биг бенда на БНР. Благоев инициира създаването на джаз фестивали в Благоевград и Стара Загора и подпомага развитието на млади музиканти. Неговата програма „Джаз за деца“ има силно музикално-възпитателно въздействие и печели голяма популярност у нас.

През 2010 г. Венцислав Благоев получава престижната награда „Кристална лира” за джаз на СМТД.

В този диск той осъществява истинско партньорство с едни от най-изявените български джаз композитори като показва на практика думите на Луис Армстронг: „Суинг, това е чувството. Дайте да бъдем заедно“.

Не на последно място, идеята за издаването на този албум е подкрепена от родолюбивия български интелектуалец проф. д-р по политически науки Венелин Ганев от университета в Охайо. Двамата се запознават през 1987 г., когато Венци постъпва в „Университетския рагтайм бенд” при джаз клуба на Софийския университет, където Ганев е саксофонист. Едва ли тогава някой е предполагал, че четвърт век по-късно един известен учен и един известен музикант ще си подадат ръка."

Проф. дпн Владимир Радулов

Автор:
Организаторите
Публикация:
15.12.2015 г. 15:03
Посетено:
1438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22623-ventsislav-blagoev-predstavya-balgarski-dzhaz-kompozitori