Музика

Концерт "Хендел и съвременници"

Отбелязваме 330 години от рождението на Хендел с премиера на Dixit Dominus за България

Концерт "Хендел и съвременници"


◊ СЪБИТИЕТО

Консортът за стара музика Concerto Antico канят на концерта „Хендел и съвременници“. Той ще се проведе на 16 декември (сряда) от 19:00 ч. в камерна зала „България“ (София, ул. "Аксаков" № 1).

Концертът е истинско музикално събитие – едни от най-изтъкнатите музиканти на стара музика у нас се събират, за да изпълнят премиерно за страната „Dixit Dominus“ – произведение на колоса на бароковата музика – Георг Фридрих Хендел. 308 години след написването му българската публика има шанса, за първи път у нас, да чуе тази опияняваща музика в живо концертно изпълнение.

Концертът ще премине под диригентската палка на немския диригент от български произход Виктор Илиев. Ще вземат участие и редица изтъкнати майстори на бароковото изпълнителско изкуство, сред които са Ивайло Донков (Гласът на България за 2013 г.) и Янко Маринов (носител на приза "Музикант на годината 2014" в категорията за активна творческа дейност). Сред тази плеяда от таланти е и великолепният виолончелист Атанас Кръстев, който с всяко свое изпълнение печели сърцата на европейската публика.

Събитието се осъществява с любезната подкрепа на Гьоте институт България.


◊ ПРОГРАМАТА

Тази година преминава под знака на 330-тата годишнина от рождението на двамата немски композитори Георг Фридрих Хендел и Йохан Себастиан Бах. Концертът на консорта за старинна музика „Concerto Antico” на 16 декември в Камерна зала „България“ е подобаващо отбелязване на този двоен празник от световния културен календар.

На централно място в програмата са поставени два шедьовъра  – „Dixit Dominus“ от Хендел и Оркестрова сюита от Бах, които са истинско предизвикателство за изпълнителите. Нещо повече, почти 310 години след написването на „Dixit Dominus“ (HWV232) псалмът написан от Хендел за Кармелитския орден ще прозвучи за първи път пред българска публика. За целта са привлечени певци и инструменталисти обучени да музицират в барокова стилистика.

Известният у нас и в чужбина виолончелист Атанас Кръстев ще изпълни концерт в до минор от Антонио Вивалди (RV 401). Публиката ще има възможността отново да се докосне до музикалния талант на Ивайло Донков (Гласът на България за 2013 г.) и Янко Маринов (носител на приза за активна творческа дейност на националната анкета "Музикант на годината 2014")

Концертът ще се проведе под диригентството на маестро Виктор Илиев (Берлин, Германия) – изтънчен познавач на изпълнението на стара музика.


Билети на касата на концертен комплекс „България“, София, ул. "Аксаков" № 1


За повече информация - страницата на събитието във Фейсбук:  https://www.facebook.com/events/548595981972294/

Автор:
Пламен Петров
Публикация:
11.12.2015 г. 22:32
Посетено:
1122
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22603-kontsert-hendel-i-savremennitsi