Музика

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР със солист Александър Сомов

11 декември 2015 г., 19 часа, Зала „България“. Диригент Емил Табаков

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР със солист Александър Сомов


◊ СЪБИТИЕТО

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР със солист Александър Сомов

Симфоничният оркестър на Българското национално радио събира ревностните си почитатели отново на 11 декември 2015 г. в столичната зала „България“. Под диригентската палка на маестро Емил Табаков симфониците ще изпълнят „Вариации върху тема“ на Марин Големинов от Добри Христов, концерт за виолончело №2, опус 119 от Камий Сен-Санс и концертната сюита La boutique fantasque от Джоакино Росини и Оторино Респиги. Началото е в 19 часа.

Гост солист на концерта е Александър Сомов. Роденият в София виолончелист печели стипендия за обучение в Guildhall School of Music and Drama – Лондон. През 1998 г. той става първият музикант от Източна Европа, който спечелва Златен медал – най-престижното отличие на британските консерватории. Носители на наградата са били Жаклин Дюпре, Тасмин Литъл, Уилям Примроуз и Брин Тервел. От 2003 г. е редовен гост-водач на виолончелите на Лондонската филхармония, на Лондонския симфоничен оркестър, на Хале оркестър, на Английския камерен оркестър. Супер-солист е на Филхармоничния оркестър на Страсбург и е професор в Страсбургската консерватория.

Сомов е гастролирал с концерти на Дворжак, Елар, Шуман, Шостакович, Брамс, Бетовен, Щраус, Чайковски, Гулда, Търнидж, Губайдулина във Великобритания, Германия, България, Франция и Испания. Виолончелистът изнася много камерни концерти и рецитали в Европа, Япония и Китай. Звукозаписната му дейност включва компактдискове за Naxos и Gera New, както и многобройни архиви в БНР, BBC Radio и Polskie Radio.

„Симфоничните вариации върху тема“ от Добри Христов са написани от Марин Големинов през 1942 г. Година по-късно е премиерата на произведението във Франкфурт на Майн под палката на Любомир Романски, българин, чиято диригентска кариера преминава в Германия. Големинов е извикан на бис над десет пъти. И у нас, и по света произведението често се изпълнява и досега.

Симфоничните вариации са романтични като изказ. В тях се прокрадва бъдещият по-експериментален и новаторски стил на композитора. Специалистите ги определят като мащабни, изпълнени с красиви, мелодични линии и богата оркестрация – сфера, в която Големинов е ненадминат майстор.


Автор: Светла Стойкова, БНР
10.12.2015 г. 20:45
Посетено: 1086
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22588-kontsert-na-simfonichniya-orkestar-na-bnr-sas-solist-aleksandar-somov