Музика

Празничен концерт "Испания - огън и страст" на 11 декември в Старозагорската опера

В програмата: произведения от Бизе, Хубай, Родриго

Празничен концерт "Испания - огън и страст" на 11 декември в Старозагорската опера


◊ СЪБИТИЕТО

Празничният концерт "Испания-огън и страст" от поредицата коледно-новогодишни спектакли на Държавна опера Стара Загора ще предложи на почитателите на класическата музика искрящи творби, въплъщение на страстния испански темперамент.

Програмата включва сюита Арлезианката за оркестър от Жорж Бизе (1838-1875), емблематично произведение, мотиви от което по-късно са включени в балетната музика  на операта Кармен.

Страстта може да е погубила Кармен, но образът ѝ ще живее вечно по света. Магията на испанската циганка завладява много композитори след Бизе. Един от тях е Еньо Хубай (1858-1937) - унгарски цигулар и композитор. Самият той изключителен виртуоз, успява да пресъздаде своето дълбоко чувство и любов към дивата и страстна Кармен, създавайки оригиналната инструментална фантазия – „Кармен“ - за цигулка и оркестър.

В програмата на концерта на 11 декември е включено и друго премиерно заглавие – Кончерто де Аранхуес от Хоакин Родриго (1901-1999). Този най-известен концерт за класическа китара и оркестър, направил автора си световно популярен, е написан в Париж, през 1939 год., и днес е признат за едно от най-значителните произведения на ХХ век. Идеята за концерта е вдъхновена от лични преживявания на композитора и неговата съпруга, в градините на кралския дворец в Аранхуес. Много любов и много тъга звучат в музиката на Родриго.

Солист в този концерт е младата италианска китаристка Адалиса Кастелланета. Завършила е Музикалната консерватория в Бари (Италия), специализирала е при Маестро Хосе Томас в Испания и в Академията в Рим. Представяла се е на много концерти както в Италия, така и зад граница. Участвала е във фестивалите в Любляна, на Арена ди Верона, международния фестивал „Киев - летни музикални събития” и др. Била е солист на камерен оркестър Майнхайм, Националния симфоничен оркестър на Украйна, Радиооркестъра на Букурещ, Майнц – виртоузи на камерната музика, Санкт-Петербургски оркестър на Радио и Телевизия. За изпълненията си като солист получава най-високи оценки от пресата и музикалната критика. Наричат ги „деликатно-чувствителни“, „едновременно  благородни и лирични“, „перфектни“. Тя е „инструментално-технична“,  „виртуозна“ , „звуково-балансирана“ и „експресивна“.

Цигуларят Санжар Сапаев е другият солист в празничния концерт „Испания-огън и страст“. Само на 23 години, той вече е носител на седем първи награди от престижни конкурси по света: Международен конкурс за Австрийска музика, İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'', НМА ''Проф. Панчо Владигеров'' - Пети академичен цигулков конкурс, Lions İnternational Violin Competition, İnternational Rotary Club Orchestral İnstruments ''Strings solo'' Competition, İnternatıonal Rotary Club Violin Competition. През 2007 и 2013 година печели ІІІ и ІІ награда от конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова”.

Санжар, който през 2012 г. е приет в класа по цигулка на проф. Ангел Станков в НМА "Проф. Панчо Владигеров", е един от основателите на "SAPAEV" квартет, с който печелят І награда на İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'' – в категория Камерна музика.

Санжар участва като концерт-майстор в Международни младежки проекти с концертна дейност в Германия, Холандия, Турция, България. Активен участник е в редица майсторски класове, между които и на проф. Минчо Минчев.

Оркестърът на Държавна опера Стара Загора за пореден път тази година показва своя професионализъм и майсторство при изпълнение на инструментална музика. Емоционални и бравурни, творбите в концерта „Испания - огън и страст“, са предпоставка за неповторимо  преживяване в Операта.

Диригентът Красимир Къшев, който тази година отбелязва своя 30 творчески сезон, с нестихваща енергия и креативност прави и този концерт наистина по-различен и празничен. Две премиерни заглавия и една класика, страсти и чувства, нажежени до огън. Това е Духът на Испания, който оживява на сцената на Държавна опера Стара Загора – само на 11 декември от 19 часа.

Таня Матева


Автор:
Държавна опера Стара Загора
Публикация:
09.12.2015 г. 21:12
Етикети:
Красимир КъшевконцертДържавна опера Стара Загора
Санжар Сапаев
Адалиса Кастелланета
Испания - огън и страст
Посетено:
892
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22581-praznichen-kontsert-ispaniya-ogan-i-strast-na-11-dekemvri-v-starozagorskata-opera