Музика

Концерт на Ум в София

Откриване на Дните на културата на Кралство Мароко в България

Концерт на Ум в София


На 30 ноември във Военния клуб в София се състоя концерт, който със сигурност би могъл да бъде скъпоценно украшение на всеки джаз или уърлд мюзик фестивал по света. Поводът бе откриването на Дните на културата на Кралство Мароко в България, а в светлината на прожекторите главно действащо лице този път бе изключителната мароканска певица Ум, гостуваща за първи път у нас.

Подкрепена от четирима забележителни инструменталисти (Yacir Rami на традиционния арабски инструмент уд), Damian Nueva (контрабас), Lorenz Rainer (тромпет), Inor Sotolongo (на традиционни перкусии, гарнирани с класически чинели), Ум ел Гайт Бенесахрауи ни направи съпричастни на голямото си изкуство, досега познато само на изкушените любители на кросовъра. Лекотата и естествеността, с които сменяше стиловете и диапазоните, стилните диалози със уда и тромпета, изобилието на маками и орнаменти, елегантните аранжименти на автентичен фолклор, финото музициране и очарованието на излъчването й омагьосаха публиката, която в много моменти спонтанно се включваше в ритъма на песните. Изравнеността в регистрите на гласа й, виртуозната орнаментика на вокала и отличното взаимодействие с останалите музиканти представиха Ум в най-добрата й светлина, позволила на публиката да съпреживее по един неповторим начин всяка песен от най-новия й албум.

Един концерт-откритие, който ни се искаше да не свършва; с една певица, която ще искаме пак да чуем; един екзотичен и стойностен подарък, за когото дължим благодарност на Посолството на Мароко.

Автор:
Д-р Момчил Георгиев
Публикация:
05.12.2015 г. 23:39
Етикети:
Посетено:
1005
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22527-kontsert-na-um-v-sofiya