Музика

Концерт на пианиста Михаил Славов в Зала БИАД

От цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД – 2015”

Концерт на пианиста Михаил Славов в Зала БИАД


◊ СЪБИТИЕТО
 

На 15 декември 2015 г., от 19.00 часа в софийската зала БИАД (ул. „Раковски” 108, ет. 2) ще се проведе клавирен концерт на Михаил Славов с название „Фантазийно-сонатната симбиоза в романтичната музика“.

Концертът е част от цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД – 2015”, организиран от списание „Арт панорама”, ПИН-2000 ЕООД, Музикално общество „Скрябин” и Федерацията на научно-техническите съюзи.


Програма:

. Роберт Шуман – Фантазия за пиано C dur, ор. 17 (посветена на Лист)
. Ференц Лист – Соната за пиано h moll (посветена на Шуман)


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

Михаил Славов е роден през 1959 г. в София. Завършва НМУ „Любомир Пипков” при проф. Милена Куртева и ДМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Джулия и Константин Ганеви, както и следдипломна квалификация при тях. Специализира и камерна музика при проф. Жени Захариева. Като студент е удостоен двукратно със специалните стипендии на името на Андрей Стоянов и Панчо Владигеров за изявени музикални постижения и отличен успех. Специализира при проф. Ивон Лефебюр в Париж. Дългогодишен преподавател по пиано в НМУ „Любомир Пипков” – София.

Носител е на следните награди:

Първа награда на Националния конкурс „Светослав Обретенов”; Първа награда на Международния конкурс „Виртоуози пер музика ди пианофорте” в Усти над Лабем, Чехия; Първа награда на Международния конкурс в Сенигалия, Италия; Четвърта награда на Международния конкурс във Верчелли, Италия; Трета награда на Седмото общобългарско състезание за певци и инструменталисти; Награда и медал от Кеймбриджския биографичен център за изявена концертна и педагогическа дейност; Кристална лира 2001 за изявена концертна дейност; Златна лира 2009 за изявена педагогическа дейност и 50-годишен юбилей.

Концертирал е в Италия, Франция, Германия, Австрия, Испания, Канада, Гърция, Полша, Чехия, Унгария и др.

Осъществил е интегрално изпълнение на всички клавирни сонати на Моцарт, Бетовен и Брамс, на късните клавирни цикли на Брамс, на френските и английските сюити, на двугласните и тригласните инвенции и на токатите на Бах. Репертоарът му обхваща творби от Барока до Авангарда. Има многобройни записи в БНР и БНТ. Участвал е двукратно на международния фестивал за съвременна музика „Пианисимо” с премиерни изпълнения на клавирната соната на Ханс-Вернер Хенце и творби от български композитори.

Михаил Славов развива интензивна и успешна педагогическа дейност. Много негови ученици са лауреати на национални и международни конкурси, а самият той е носител на редица педагогически награди, включително и от Министерство на културата.

Изнесеният през есента на 2014 година рецитал на Михаил Славов с прелюдиите на Клод Дебюси в зала „Асен Златаров” – БИАД  беше записан от Българско национално радио и избран за излъчване по линия на международния радиообмен на Европейския съюз за радио и телевизия.


-----------

Билети: в деня на концерта - пред входа на залата.
Цени:
обикновени билети - 8 лева,
за ученици, студенти и пенсионери - 4 лева

 

Автор: Надя Пейкова
04.12.2015 г. 22:07
Посетено: 2316
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22523-kontsert-na-pianista-mihail-slavov-v-zala-biad