Музика

Пианистката Анна Петрова пристига от САЩ за концерт с оркестъра на Пловдивска опера

Концерт на 8 декември в Концертната зала от 19 часа

Пианистката Анна Петрова пристига от САЩ за концерт с оркестъра на Пловдивска опера


◊ СЪБИТИЕТО

Музиканти от САЩ ще представи поредният концерт от цикъла „Шедьоври на симфонизма” на 8 декември в Концертната зала от 19 часа.

На диригентския пулт ще застане Джонатан Пастернак. Това е първата му изява с пловдивските симфоници.

Програмата включва  Прокофиев - Концерт за пиано и оркестър №3 , Бетовен - Увертюра Леонора №3 и Брамс - Симфония №4.

Солист ще бъде младата пианистка Анна Петрова, считана за един от най-изявените музикални таланти на България, която вече има завидна кариера в Европа и Америка. 

 

◊ ДИРИГЕНТЪТ

Джонатан Пастернак дирижира симфонична музика, опери и балети – както класически, така и съвременни композитори. Дирижирал е в Европа и Америка  - Лондонския симфоничен оркестър, Schottish Camber Orchestra, National Symphony Orchestra of the Kennedy Center. През 2002 г. печели Втора награда на Cadaques International Conducting Competition в Барселона, Испания, един от най-престижните конкурси за диригенти, като е единствен участник от Америка.

Джонатан Пастернак е бил в България. Дирижирал е симфоничните оркестри в Плевен и Бургас. Впечатлен е от професионализма и отдадеността на българските музиканти.

 

◊ СОЛИСТКАТА

Анна Петрова е родена в Пловдив, възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков”, което е завършила със златен медал и национална награда в класа на Светлана Косева. През 2005 г. е приета с пълна стипендия в престижния Manhattan School of Musiс в Ню Йорк в класа на пианиста Орасио Гутиерес, който завършва с отличие.

През август тази година Анна Петрова защити докторска степен по пиано в студиото на Андре-Мишел Шуб в Ню Йорк. В момента, освен концертиращ артист, Анна Петрова е преподавател по пиано в Sam Houston State University, щата Тексас.

Сред многобройните и международни отличия са Първа награда на конкурса „Панчо Владигеров”, Трета награда на „Bosendorfer”, Втора награда на конкурса „Маргарита Юдина” в Санкт Петербург, Голямата награда на  ХІ конкурс „Хосе Рока” във Валенсия, Испания. През 2010 тя е сред полуфиналистите на конкурса „Кралица Елизабет” в Белгия, където свири с Кралския камерен оркестър на Валония под диригентството на Пол Гуудман.

Пред родната пловдивска публика Анна Петрова ще сбъдне една своя мечта – да свири третия концерт на Прокофиев за пиано и оркестър. Докосната и завладяна е от него откакто го чува за първи път – от не особено добър технически запис на касета. С вълнение и радост младата изпълнителка ще се представи пред родната публика в деня – Празник на студентите и в юбилейната година на нейното училище – „Добрин Петков”.

 

Билети за концерта се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.

 


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
03.12.2015 г. 16:38
Етикети:
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22502-pianistkata-anna-petrova-pristiga-ot-sasht-za-kontsert-s-orkestara-na-plovdivska-opera