Музика

Клавирен рецитал на Ана Гацева

В програмата: произведения от Клод Дебюси, Йоханес Брамс и Кокан Димушевски

Клавирен рецитал на Ана Гацева


◊ СЪБИТИЕТО

В Музикалния център "Борис Христов" в София (ул. “Цар Самуил” 43) на 26 ноември, с начален час 18:30 ще се проведе рецитал на пианистката Ана Гацева от Република Македония.

Музикалната програма е съставена от произведения на Клод Дебюси, Йоханес Брамс и Кокан Димушевски.

Това е втори клавирен рецитал на известната македонската пианистка, която преди няколко години имаше свое първо солистично представяне в Зала "България".

Събитието е организирано от Културно-информационния център на Р Македония в София.


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА

Ана Гацева работи като професор по пиано във Факултета по музикални в Скопие. Завършила е ФМИ,  специалност „Пиано“, като най-добър студент на випуска и в същия факултет е завършила магистърска степен с отличието cum laude под менторството на проф. С. Слеянска. Паралелно с това е завършила бакалавърска и магистърска степен по пиано и камерна музика в световно признатата музикална академия Ecole Normale Superieure de Paris Alfred Cortot (1999-2002), под менторството на проф. Р. Яса и Ш. Дебуши, където е придобила най-високата диплома за пиано-концертист. По време на своя престой в Париж, Гацева е ангажирана като сътрудник в Академията и е стипендиант на Академията и на френското правителство.

Докторската дисертация по пиано интерпретация е защитила във ФМИ-УКИМ, Скопие, под менторството на проф. Емеритус С. Янг от Тринити Колидж в Лондон и проф. Д. Бужаровски от ФМИ, Скопие. Същата година Ана Гацева публикува книгата „Пианистични техники в концерти на композитори-изпълнители от световната музикална сцена“.

През 2005 година, като носител на Темпус Грант (в рамките на образователната програма ТЕМПУС на ЕС) посещава Тринити Колидж в Лондон.

По време на своето усъвършенстване, Гацева е сътрудничила с водещи пианисти и педагози, като Моник Дешосе, Жан-Клод Пентие, Милена Моллова, Александар Штаркман, Жени Захариева и тн.

Завършила е световноизвестната „Моцартеум Академия“ под менторството на проф. Дел Вин, като неин най-млад участник и стипендиант.

Ана Гацева е носител на много високи държавни и международни награди и е имала множество концертни изяви, от които 30 извън своята страна. Концертирала е по покана във видни зали и институции в Ню Йорк, Париж, Виена, Залцбург, Минск, Киев, Дрезден, София, Любляна, Загреб, Пиран, Пловдив, Белград, Порторож, Логатец и др.


 

Автор:
КИЦ на Р Македония в София
Публикация:
25.11.2015 г. 14:44
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22462-klaviren-retsital-na-ana-gatseva