Музика

Концерт на Мандолинен квартет "Сезони" в зала БИАД

Репертоар с класика и собствена авторска музика

Концерт на Мандолинен квартет "Сезони" в зала БИАД


◊ СЪБИТИЕТО

На 1 декември т.г. от 19.00 ч. в софийската зала БИАД (ул. „Г.С. Раковски” 108, ет. 2) ще свири Мандолинен квартет „Сезони” в състав: Евдокия Бобоцова – мандолина, Йоана Димитрова – мандолина, Николай Петров – мандола, Славчо Николов – китара.

Концертът е част от цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД - 2015”, организиран от списание „Арт панорама”, Музикално общество „Скрябин”, ПИН-2000 ЕООД и Федерацията на научно-техническите съюзи, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” .


Програма:

W.A. Mozart - „Малка нощна музика”
Allegro

F. Sor - Рондо
J. Offenbach - Офенбахови мелодии
Jasuo Kuwahara - „Песента на японската есен”
S. Cardilio - Core’ngrato
Парашкев Хаджиев - „Врачанска ръченица”
Парашкев Хаджиев - „Панагюрско хоро”
Славчо Николов - „Сълзи и усмивки”
Славчо Николов - „Песен за обич”
Славчо Николов - Румба
Gershon Kingsley - Popcorn
Ценко Минкин - „Хетерометрия Булгара”


ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Мандолинен квартет "Сезони" е създаден през 1996 г. от Асен Димитров - основателят на първия мандолинен оркестър в България. В своите изпълнения квартетът съчетава българските мандолинни и китарни традиции, предадени от маестро Асен Димитров и маестро Димитър Дойчинов и най-новите постижения на европейското плектро музициране, усвоени в майсторските класове при известните немски професори по мандолина и китара - проф. Катерина Лихтенберг, проф. Дитер Крайдлер и др. 

Квартетът участва в много национални и международни фестивали на класическата и съвременната музика, сред които "Аполония" (2003 г.); Софийско лято (2001); "Балкански фестивал на китарната музика" (2003, 2004, 2005); Международен фестивал на плектро музика в Ла Риоха, Испания (2001, 2004, 2006); Международен фестивал на мандолинната музика, Хърватия (2005, 2006); Международен фестивал на плектро музика в Ла Коруня, Испания (2012).

"Сезони" е носител на първа награда за камерна музика на X международен фестивал на мандолинната музика, Хърватия (2005 г.), Grand Prix на XI международен фестивал на мандолинната музика, Хърватия (2006), както и на трета награда в Пети международен конкурс за авторска музика в рамките на 40-то издание на Международния фестивал на плектро музика  в Ла Риоха,  Испания (2006) .  

През изминалите години съставът е представил пиеси от различни автори и епохи. Най-новата му творческа линия е акцентът върху авторска музика, композирана специално за него, както и музика на големите български класици.

Музикантите имат два издадени диска. Първият - "Квартет Сезони" е от 2001 г., а вторият - "Приказка за Балкана", излиза през 2009 г. и е реализиран с финансовата подкрепа на Столична община по програма "Култура 2008". В него са включени няколко пиеси на Славчо Николов, композитор и китарист в квартета (също изпълнител на соло-китара и автор на музика и текст в емблематичната българска рок-група "Б.Т.Р.").  

 

* * *

Отзиви:

„Изпълненията на квартет „Сезони” са великолепни и показват голямо музикално майсторство. Тембърът на мандолините преминава от брилянтен до ефирен, докато звукът на китарата е тъмен, земен и дълбок. Красиво построеният им диск със сигурност ще бъде в селекцията, която бих взел със себе си на пустинен остров… Мандолинен квартет „Сезони” създава нов репертоар за мандолинни квартети и обогатява музикалната литература.”

~ The Mandolin Journal, м. ноември 2009 г.

„С огромен успех премина концертът на мандолинен квартет „Сезони” на 30 октомври 2008 г. в Токио. Съвместното участие на родните музиканти и домакините им от „Токио Мандолино” напълни докрай зала „Таканава Кумин Хол”. 55-минутното родно участие се прие изключително добре от публиката, сред която беше и посланикът на Република България в Япония акад. Благовест Сендов.”

~ Kafene.bg, 9 ноември 2008 г.

„Почетна статуетка Дон Кихот с бандура получи родният мандолинен концерт „Сезони” в Испания. Признанието дойде заради участието на българските музиканти в инициативата за популяризирането на лютневата музика в страната на Сервантес между 6 и 8 ноември. Йоана Димитрова, Евдокия Бобоцова, Николай Петров и Славчо Николов бяха специални гости на известното испанско бандура трио ASSAI и направиха два концерта в културен център “El Prado” в Мадрид и катедралата “Capilla se San Ildefonso” в родния град на Мигел де Сервантес – Алкала де Енарес. (...) Музикантите от ASSAI бяха възхитени от авторската музика на квартета. Те помолиха китариста и композитор на авторските пиеси в репертоара на „Сезони” Славчо Николов да изпълняват произведенията му на свои концерти.”

~ Деси Петрова, публикация в медиите, 16.11.2009 г.

 

__________

Билети: в деня на концерта - пред входа на залата.
Цена: 4 лв.

Автор:
Надя Пейкова
Публикация:
25.11.2015 г. 09:53
Посетено:
1480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22442-kontsert-na-mandolinen-kvartet-sezoni-v-zala-biad