Музика

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР с пианистката Маргарита Илиева

В програмата: произведения от Кюркчийски, Шнитке, Шостакович

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР с пианистката Маргарита Илиева


◊ СЪБИТИЕТО

Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще представи „Адажио“ от Красимир Кюркчийски, Концерт за пиано и струнен оркестър от Алфред Шнитке и Симфония №12 ре минор, опус 112 „1917 година“ от Дмитрий Шостакович на 20 ноември 2015 г. от 19 ч.

В столичната зала „България“ произведенията ще прозвучат под диригентството на Емил Табаков. Солист ще е Маргарита Илиева. „Това е музика, която не може да те остави безразличен!“, казва младата и талантлива пианистка за произведението на Шнитке.

Маргарита Илиева развива успешна кариера и преподава в НМА „Панчо Владигеров“. Участието й в различни национални и международни конкурси й донася многобройни награди. Има множество концертни изяви в България и в чужбина – Париж, Женева, Виена, Кьолн, Блумингтън (САЩ), както и участия във фестивалите ppIANISSIMO, “Аполония”, “Нова българска музика”, „Варненско лято” и др. Записвала е за WDR – Кьолн, БНР, БНТ.

Пианистката се е изявявала в различни формации и камерни ансамбли, сред които особено място заема работата й в ансамбъла за съвременна музика Musica Nova с ръководител и диригент Драгомир Йосифов. Направила е множество световни и български премиери на солови и камерни произведения на композитори от ранга на Васил Казанджиев, Юлия Ценова, Емил Мирчев, Александр Мастранджело, Бенямин Юсупов, Гунар де Фрумери, Александер Вагендристел, Роланд Фрайзитцер и много други.
Автор: Светла Стойкова, БНР
19.11.2015 г. 11:47
Посетено: 590
Етикети: Емил Табаков, Маргарита Илиева, концерт, Симфоничен оркестът на БНР
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22405-kontsert-na-simfonichniya-orkestar-na-bnr-s-pianistkata-margarita-ilieva