Музика

Австралийците The Necks в Първо студио на БНР за седмия рожден ден на „Аларма пънк джаз“

18 ноември 2015, 21.30 ч., Първо студио на Българското национално радио

Австралийците The Necks в Първо студио на БНР за седмия рожден ден на „Аларма пънк джаз“


◊ СЪБИТИЕТО

Пост-джаз триото The Necks от Сидни (Авл) ще оглави есенно-зимния фестивален сезон на „Аларма пънк джаз”. Поводът е седмият рожден ден на радиофестивала на програма „Христо Ботев” на Българското национално радио. Голямата дата е днес – сряда, 18 ноември 2015, а началото е в 21.30 ч. в Първо студио на БНР.

Триото пристига в София днес с новия си албум Vertigo  - 18-и в дискографията им. София е единствената източноевропейска спирка в турнето на австралийците. Тони Бък, Крис Ейбрахамс и Лойд Суонтън, освен 17-те си албума за четвърт век съвместна биография, от 80-те години насам поотделно имат огромен брой сценични и студийни колаборации с музиканти като Отомо Йошихиде, Стинг, Джон Зорн, Дюи Редман, Брандфорд Марсалис, The Ex, Петер Брьоцман, Джими Уидърспуун, Леонид Сойбелман, Palinckx, Мелани Оксли, Майк Купър, Том Кора, Фил Минтън, Джон Роуз, Франк Гратковски, Окюнг Ли и др. Специалисти смятат, че група от тази величина в жанра, идва за пръв път в България.

Сред най-големите им почитатели са музиканти от областта на авангардния джаз като Майкъл Джира от Swans, Карл Хайд от Underworld, Филип Джонстън и Нед Ротенбърг, а Ник Берч ги чувства доста близки като метод на музициране

Музиката на The Necks е хипноза, пътешествие в страната на „естествената ирационалност”, „плискане на мозъчни вълни”, напомнящи ни някои ранни открития в звукоизвличането, направени още от Робърт Фрип, Питър Хамил и Джон Кейдж в съвсем различен контекст, невидими водовъртежи. Тя е нещо като гамелан, нещо като африканска трансова музика, нещо като минимализъм, нещо като дъб-ембиънт-джаз, нещо като акустичен пост-рок, нещо като поток на съзнанието или на подсъзнанието.

С дългите си и наративни произведения - често, но и съвсем закономерно, надвишаващи час, The Necks ни превеждат през цели епохи, но не исторически, а по-скоро по отношение на вътрешното развитие на човека, през инстинкти, през настроения, през открития и изгубвания, през откровения, през галактики – не толкова в астрономическия смисъл, а по-скоро вместващи се в безкрая на нашия собствен микрокосмос. Това е – някои музики подлежат на анализ, други – на слушане, трети – на изтърпяване, четвърти – на обличане в лъжовни думи… А някои просто трябва да се изживеят, защото всеки друг начин за съприкосновение с тях би бил непълен и незадоволителен.

* * *

Билетите на предварителна продажба в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim са по 30 лв., а на входа на залата преди концерта по 35 лв.


Автор:
Светла Стойкова, БНР
Публикация:
18.11.2015 г. 14:32
Посетено:
894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22395-avstraliytsite-the-necks-v-parvo-studio-na-bnr-za-sedmiya-rozhden-den-na-alarma-pank-dzhaz