Музика

„Избрано от публиката”. Неделно матине на Камерен ансамбъл "Симфониета"

15 ноември 2015, 11:00 ч. Градска художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна

„Избрано от публиката”. Неделно матине на Камерен ансамбъл "Симфониета"


◊ СЪБИТИЕТО

„Избрано от публиката”

Неделно матине на Камерен ансамбъл "Симфониета"

15 ноември 2015, 11:00 ч.
Градска художествена галерия „Борис Георгиев” - Варна

Диригент проф. Малко Коларов

Солист проф. Йовчо Крушев

Програма:

Едвард Григ - Жалбата на Ингрид, Танц на Анитра, Смъртта на Аза, Песента на Солвейг - из музиката към пиесата на Х. Ибсен "Пер Гинт"

Бетовен - Концерт за пиано и оркестър №1 в до мажор

Вход свободен!

Концертът се осъществява със съдействието на Общински фонд "Култура"


◊ КОНЦЕРТЪТ

"Избрано от публиката" – така е озаглавен поредният концерт на Оркестър "Симфониета" – Варна. Програмата съдържа познати и обичани творби.

Музиката към пиесата на Ибсен "Пер Гинт" е написана по идея и покана на големия норвежки драматург. Сюжетът разпалва допълнително въображението на Григ. Това е историята на един млад мъж, напуснал родния си дом с надеждата да забогатее и да намери своето щастие. Посетил много страни, срещнал се с много хора, видял много неща, след дълги скитания той се завръща в родината си остарял, измъчен, без да е намерил своето щастие. Връщайки се у дома Пер Гинт осъзнава, че най-скъпото за него е родната земя, майка му и Солвейг, която го е чакала четиридесет години и вярвала в завръщането му. Едва тогава Пер Гинт разбира, че е спасен. В "Пер Гинт" Григ не обхваща цялостно драмата – в музиката се отразява само нейната лирична страна, чрез която въплъщава най-добрите хуманистични идеали от произведението, носителка на които е Солвейг (Слънчев път). Върху партитурата има бележка: „Солвейг пее“. Музиката се отличава с голяма широта на образния кръг – от драматизма на безнадеждното отчаяние до изтънчената грация и изящество и целомъдрената поетична чистота.

Сред клавирното творчество на Лудвиг ван Бетовен концерт №1 за пиано и оркестър е сред най-популярните и обичани творби от изпълнители и публика.

Йовчо Крушев има многостранни изяви като пианист, композитор и педагог. Лауреат е на международните клавирни конкурси Виоти (1978) и Чайковски (1986). Завършил е НМА "Панчо Владигеров" по специалностите Пиано, Композиция и Дирижиране.

Носител е на Специалната награда на конкурса по композиция Варало-Валсесия в Италия (1984). През 1987 г. печели “Младежка лира” на СБМТД, а през 1999 г. – Кристална лира. През 2008 г. е удостоен с най-високата степен на орден "Св. св. Кирил и Методий" – огърлие за особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството в България.

Йовчо Крушев е бил солист на всички български симфонични оркестри под палката на български и чужди диригенти, музицирал е в ансамбъл с редица наши известни инструменталисти. От 1986 г. започва активната му международна концертна дейност. Гастролирал е в 30 страни от Европа, Азия, Африка, свирил е на много фестивали в България и по света, води майсторски класове, участва в международни журита, прави записи за БНР.

От 1987 г. започва и преподавателската му дейност. Много от студентите на проф. Крушев са носители на награди от наши и международни конкурси и вече се реализират като изявени творци и педагози в България, Европа и Америка. От 90-те години търсенията му в педагогическата работа са насочени и към съчетаването на западноевропейската академична традиция със знанията и опита на Изтока. Той реализира серия концерти Музика и У-шу. Творчеството му включва: симфония, концерти за пиано, за цигулка и виолончело, хорови, камерни и клавирни творби, театрална музика.

 


Автор:
Любомир Кутин
Публикация:
13.11.2015 г. 21:56
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22362-izbrano-ot-publikata-nedelno-matine-na-kameren-ansambal-simfonieta