Музика

"Magic Romantic" - концерт на трио "Арденца" и виртуозната флейтистка Кремена Ачева

Френска музика в една емоционално-романтична камерна програма

"Magic Romantic" - концерт на трио "Арденца" и виртуозната флейтистка Кремена Ачева


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 ноември, в неделната вечер Камерна зала "България" ще ви посрещне с много топлина и ще ви предложи музикално удоволствие с великолепни изпълнения на композиции от френски автори. Концертът е с начален час 19 часа.

Това е първият концерт из цикъла "Magic Romantic" на известното трио "Арденца", който бележи началото на второто десетилетие на пълнокръвния му концертен живот.

Специален гост е виртуозната флейтистка Кремена Ачева - солист на Софийска Филхармония. 

В програмата са включени произведения от френски композитори - популярната флейтова соната на Франсис Пуленк, премиерно изпълнение за България на "Три акварела" за флейта, виолончело и пиано на флейтиста Филип Гобер, и бляскавото второ клавирно трио на Камий Сен-Санс: "Камерните творби на Сен-Санс разкриват пълнокръвна личност: чувство за традиционност в съчетание с въображение, чувство за цвят, чувство за хумор, желание за баланс и симетрия, любов към яснота." Сабина Ратнър


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Представяме ви и Кремена Ачева - солистката на концерта "Magic Romantic". Тя завършва музикално училище "Проф. Веселин Стоянов" в родния си град Русе и ДМА “Панчо Владигеров” в София в класа по флейта на проф. Георги Спасов. Още на 12-годишна възраст започва активна концертна дейност като участник в Дните на българската култура във Виена, Прага и Братислава. Участник е в Световния младежки оркестър "Jeunesses Musicales" в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Активен участник в майсторските класове на Ален Марион, Аурел Николе и Андраш Адориян. През 1992 година Кремена Ачева е финалист и носител на Наградата на публиката от Международния конкурс за флейта в Белград. Концертира като солист на Нов симфоничен оркестър, Софийски солисти, Ансамбъл "Оркестрал", Софийска Филхармония. От 1993 до 2014 година Кремена Ачева е участник в Софийски фестивален оркестър в Академия Киджана, Сиена (Италия), където работи с диригентите Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Джанлуиджи Джелмети. Носител е на I награда от конкурса за камерни дуа в Солун, Гърция. Изнася солови концерти с пианистката Ана Мария Дафова в Япония. От 1993 г. Кремена Ачева е солист-флейтист в Софийска филхармония. Активен участник в оркестъра на Класик ФМ. Преподавател по флейта в НМУ "Проф. Любомир Пипков", София. Носител на Наградата "Кристална лира".

 

Трио "Арденца" обединява младежки ентусиазъм и споделена страст за камерно музициране с безкомпромисния професионализъм на опитни музиканти. Дългогодишното творческо сътрудничество между пианистката Даниела Дикова и американския ѝ колега - челиста Джефри Дийн, и желанието им да върнат към живот през 2004 г. ярки образци на българския авангард - инструментални камерни произведения от К. Илиев и И. Спасов, е посрещнато ласкаво от пресата: "...откроиха поетичността на творбата, в красивото преливане на тембровите пластове сякаш се разкри едно убежище на духовността..."( Култура, брой 12/2005)

През 2005 към състава се присъединява цигуларката Галина Койчева, с която се оформя и името на триото. През юни 2006 г. трио "Арденца" спечелва награда на конкурса "Val Tidone" - Италия. "... Шедьовърът на Шостакович (клавирно трио оп.67) бе разкрит в потресаващата плоскост на привидно изравнени тембри и звучности, без патетика и излишни жестикулации, с много чиста линия, с ярки внушения и една органика, която обсеби залата. Музиката ни стигна такава, каквато я е искал авторът - оголена, нажежена до бяло, пронизваща...." (Е. Дочева - 2005г.)

Увлечението на трио "Арденца" по българската класика се реализира в рядко изпълняваното поради техническа трудност клавирно трио от П. Владигеров, за което музикантите са наградени с "Кристална лира 2009 г." за високи творчески постижения в камерната музика.

През същата година трио "Арденца" е номинирано за Наградата на София за реализация на международния си проект "Мартину в България" - изпълнение на цикъл концерти с камерни произведения на композитора, някои от които премиерни за България.

Трио "Арденца" ежегодно реализира концерти с класическа и съвременна камерна музика в рамките на фестивала АмБъл на американска и българска музика. Голяма част от репертоара на триото е съставен от творби с първо изпълнение в България, а други са поръчани и написани специално за него.

Репертоарът на трио "Арденца" обхваща разнородни стилове и епохи, но най-вече шедьоврите на камерната музика от 19., 20. и 21. век.

Трио "Арденца" концертира с изключителен успех в България, Македония, Албания, Австрия, Германия, Франция, Косово, Хърватска, Унгария и др. Записва за БНР и БНТ.

Едни от последните значими концертни проекти на триото са "Руска рулетка", "Пипков в Париж", цикъл концерти по картини "Следобеден сън", "Песни за любовта", "Народен празник".

От 2014 г. член на трио "Арденца" е виолончелистът Константин Евтимов.

Автор:
Софийска филхармония
Публикация:
13.11.2015 г. 21:58
Посетено:
1518
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22356-magic-romantic-kontsert-na-trio-ardentsa-i-virtuoznata-fleytistka-kremena-acheva