Музика

Вики Алмазиду с премиера на нов албум в Пловдив

„Нина“ е изцяло акустичен проект, реализиран в студио с публика

Вики Алмазиду с премиера на нов албум в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Шанс за класиката в джаза! Шанс за пловдивчани да се докоснат до уникалния артистичен усет Вики Алмазиду!

На 18 ноември от 19.00 ч. „Камерна сцена Пловдив“ представя „Нина“ - новия албум на Вики Алмазиду, записан в началото на годината с Милчо Левиев. Концертът е в Първо студио на Радио Пловдив, със специалното участие на гръцкия пианист Григори Симадополус.
  
Кога елегантно, интимно и задълбочено, кога усмихнато или с тъга, кога с неспокойствието на онзи вдъхновяващ и обновяващ полет на музикантското въображение, албумът на Вики Алмазиду и Милчо Левиев за пореден път напомня, че новаторството в музиката е не нарочна цел, а несекващо и споделено  състояние - писа проф. Клер Леви в критическия си отзив след представянето му в София.

„Нина“ е уникален по рода си – изцяло акустичен, записан с 9 микрофона. Записите са осъществени в студио, но в компанията на публика, с идеята да се предаде неповторимото усещане за музициране на живо. Албумът съдържа поетични интерпретации за глас и пиано на малко известни класически джаз стандарти на Били Холидей, Дюк Елингтън, Ричард Роджърс, Джордж Гершуин и др. Сред 11-те му пиеси се откроява една оригинална песен, дала името на целия албум и посветена на петгодишната внучка на Алмазиду - Нина.

„Записахме „Нина“ с Милчо, но специално за Пловдив ще го представя с Григори Симадополус – един от водещите гръцки пианисти. Обаче Милчо ще е в залата, а той е спонтанен...“ - с усмивка открехва завесата Вики Алмазиду.

Представянето на „Нина“ е поредната премиера на „Камерна сцена Пловдив“. „Вече пет сезона водещата ни идея е да изпращаме честни и достойни послания към публиката, представени в безкомпромисни в съдържателен план артистични продукти. Във фокуса ни тази есен е начинът, по който съвременни български композитори творят и общуват с класическата музика. Преди месец очаровахме публиката при първата й среща с „After 4” - първия класически солов албум на Живко Петров – припомня Петър Салчев, артистичен директор на „Камерна сцена Пловдив“. - На 2 декември ще осъществим и национална премиера на „Beyond Jazz” - току-що записания нов проект на Ангел Заберски трио“.

Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.
Автор: Гергана Семерджиева, Камерна сцена Пловдив
12.11.2015 г. 12:27
Посетено: 565
Етикети: Милчо Левиев, Вики Алмазиду, Камерна сцена Пловдив, Акустичен проект, Нина, Григори Симадополус
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22336-viki-almazidu-s-premiera-na-nov-album-v-plovdiv