Музика

Биг Бендът на БНР представя „Сакрални концерти“ на Дюк Елингтън

12 ноември 2015 г., 19 ч., Първо студио на Радиото

Биг Бендът на БНР представя „Сакрални концерти“ на Дюк Елингтън


◊ СЪБИТИЕТО

Биг Бендът на Българското национално радио ще представи „Сакрални концерти“ на Дюк Елингтън на 12 ноември 2015 г. от 19 ч. в Първо студио на радиото.

Под диригентството на Антони Дончев ще прозвучи впечатляващото духовно и човешко послание на един от най-великите джазмени във версия Хойби-Педерсън. Концертът ще е със специалното участие на джаз певицата Лилия Илиева и вокален състав „Нова музика“ с вокален педагог Аделина Колева и хормайстор Никола Стойков.

На 66-годишна възраст иконата на джаза Дюк Елингтън  е поканен да напише музика за серия концерти, които да бъдат изпълнявани в едни от най-големите църкви в Съединените щати. Така се раждат три „Сакрални концерти“ от десет части,  създадени в периода между 1965 и 1973 година.

Години наред Елингтън и неговият бенд изнасят многобройни представления на Сакралните концерти. Те използват различни солисти за вокалните партии, както и хорове. Последователността, в която изпълняват частите, не била винаги една и съща и програмата била различна всеки път. Решенията за вплитането на части от един концерт в друг били взимани преди всяко представление и заради това никога не е съществувала пълна партитура на Сакралните концерти.

През 1993 г. Джон Хойби оглавява международен уъркшоп, посветен на Дюк Елингтън и сакралните му концерти. Тъй като партитура не съществувала, Хойби аранжирал музиката заедно с колегата си Педер Педерсън и публикувал нотния материал. Във версията Хойби-Педерсън ролята на хора е засилена и се изравнява с тази на бенда. Новата версия е съчетание от трите оригинални концерта и е наречена само „Сакрален концерт“.

Концертът на Биг Бенда на БНР е включен в програмата на Еврорадио и ще бъде излъчен в последния час на Коледа 2015 г.


Билети могат да бъдат закупени от Рекламно-информационния център на БНР или на адрес: http://www.ticketsbg.com/event.php?id=1924.

 


Автор: Светла Стойкова, БНР
11.11.2015 г. 16:13
Посетено: 911
Етикети: Лилия Илиева, Антони Дончев, концерт, Биг Бенд, БНР, вокален състав Нова музика, Сакрални концерти, Дюк Елингтън
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22327-big-bendat-na-bnr-predstavya-sakralni-kontserti-na-dyuk-elingtan