Музика

Романтична музика в Зала БИАД

Концерт на Вeнцислав Киндалов – флейта, и Даниела Киндалова – пиано, с участието на Елена Киндалова – пиано

Романтична музика в Зала БИАД


◊ СЪБИТИЕТО

На 24 ноември 2015 г. от 19.00 часа в столичната зала БИАД (ул. „Раковски” 108, ет. 2) един от най-известните наши флейтисти – Венцислав Киндалов, ще представи пред публиката програма от романтични творби заедно със съпругата си – пианистката Даниела Киндалова. С две изпълнения на рояла ще видим и тяхната дъщеря – десетгодишната Елена Киндалова.

Концертът е част от цикъла „Музикални вторници в Зала БИАД - 2015”, организиран от списание „Арт панорама”, Музикално общество „Скрябин”, ПИН-2000 ЕООД и Федерацията на научно-техническите съюзи, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” .


Програма:

. Майкапар (1867-1938)
Тема с вариации
Изп. Елена Киндалова

. Шуберт (1797-1828 )
Тема с вариации за флейта и пиано, ор. 142, № 3
Изп. Вeнцислав Киндалов и Даниела Киндалова

. Борткевич (1877-1952)
Пеперудата
Изп. Елена Киндалова

. Райнеке (1824-1910)
Соната за флейта пиано „Ундина“, ор. 167
Allegro – Intermezzo. Allegretto vivace – Andante tranquillo – Finale. Allegro molto
Изп. Вeнцислав Киндалов и Даниела Киндалова

. Шопен (1810-1849)
Етюд ор. 25, № 1
Изп. Даниела Киндалова

. Доплер (1821-1883) -
Унгарска пасторална фантазия, ор. 26
Изп. Вeнцислав Киндалов и Даниела Киндалова

 
◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Венцислав Киндалов
е завършил Софийското музикално училище „Любомир Пипков”, Национална музикална академия „Панчо Владигеров” и двугодишен майсторски клас по флейта при проф. Й. Киндалов. Специализирал е в Белгия при изтъкнатия професор по флейта от Лиежката консерватория Андре Исле и при известния професор по флейта в Московската консерватория Ю. Г. Ягудин. Основател е на камерни състави, включително на Академичния камерен ансамбъл с проф. Снежана Барова. Има над 40-годишна концертна дейност и продължава активно да концертира. Репертоарът му е богат и разнообразен и включва едни от най-значимите флейтови творби от всички епохи и стилове. Изнасял е множество самостоятелни рецитали, концерти с камерни състави и като солист на оркестри в страната и в чужбина. Реализирал е много записи и директни излъчвания по български и чуждестранни, държавни и частни телевизии и радиостанции, включително и записи в „Златния фонд” на БНР.
Съставител и редактор на сборници с флейтови творби, единият от които е от български автори. Участва като солист в компактдискове. Венцислав Киндалов има множество първи изпълнения, включително световни премиери. Някои от творбите са посветени на него, а други - на Академичния камерен ансамбъл. Понастоящем е доцент, доктор по изкуствознание в НМА „П. Владигеров” - София. Негови студенти имат национални и международни награди и работят по специалността си у нас и в чужбина.

Даниела Киндалова е родена в София. Завършила е Музикалното училище „Любомир Пипков“, в класа по пиано на г-жа Вера Панова, НМА „Панчо Владигеров“ при проф. Николай Евров, специализация при проф. Снежана Барова, майсторски клас при проф. Хофман – Ваймар, Германия. Наградена е с диплом на конкурса “Лист – Барток“ от Унгарския културен институт – София. Изнасяла е самостоятелни рецитали, участвала е в сборни програми и различни камерни формации. Реализирала е записи и участия в музикално-поетични рецитали и откривания на изложби заедно с изтъкнати музиканти, поети, художници и актьори. Преподавател е по специалност „Пиано“ в НМУ „Л. Пипков“ – София. Нейни ученици са носители на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали.

Елена Венциславова Киндалова е родена през 2005 г. в София. Учи пиано от 6-годишна в НМУ „Любомир Пипков“, в класа на г-жа Емилия Канева. Участва в програмите на много концерти в София и страната. През настоящата 2015 г. получава първа награда на Втория детски национален фестивал-конкурс с международно участие “Нови пианисти“ в Руския културно-информационен център.

* * *

„Венцислав Киндалов e един от най-добрите флейтисти, които познавам. Интерпретацията му винаги е интересна, задълбочена, стилна и убедителна… Той има усет на педагог с широк поглед не само върху флейтовото изкуство, но и върху музиката въобще… препълнените зали на неговите концерти говорят красноречиво, че Венцислав Киндалов си е извоювал достойно място в нашия музикален живот.”
проф. Александър Райчев

„Съвършено овладяна техника, прецизно изработен тон и щрих, умело намерени пропорции в емоционално-смисловото насищане на музикалния израз, строго музикантско отношение към изпълняваните творби - това са някои от най-впечатляващите му достойнства.“
проф. д.и. Божидар Абрашев

“Флейтистът Венцислав Киндалов притежава не само превъзходни изпълнителски качества, но и огромна музикална култура. Всяко произведение беше изпълнено с разнообразни стилови оттенъци. С това качество се отличават големите художници. Именно към тази категория музиканти се отнася и българинът Венцислав Киндалов.”
проф. Р. П. Терьохин - зав. Катедра по Духови и ударни инструменти при Московската консерватория “П.И. Чайковски”


__________

Билети: в деня на концерта - пред входа на залата.
Цена: 4 лв.

 
Автор: Надя Пейкова
19.11.2015 г. 17:06
Посетено: 1392
Етикети: романтизъм, пиано, флейта, Зала БИАД, камерна музика, Даниела Киндалова, Венцислав Киндалов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/15/news/22326-romantichna-muzika-v-zala-biad